fbpx

Raziskava na Otoku pokazala, da so evropski zakoni večkrat omogočili vrnitev deportiranih kriminalnih migrantov

Foto: epa

The Times je v zadnjem letu razkril več primerov zločinov deportiranih migrantov, ki so se vrnili v Združeno kraljestvo in proti ponovni deportaciji zlorabili EU ter zakone, ki ščitijo človekove pravice.

Časopis je v nedeljo objavil analizo primerov, ki jih je obravnaval višji tribunal (migracijsko-azilna zbornica), vključno s tistimi migranti, ki so, da bi ostali v državi, zlorabljali Zakon o človekovih pravicah (iz leta 1998), zakone EU o pravici do družinskega življenja in trdili, da so žrtve sodobnega suženjstva.

Številni so se čez dneve ali tedne vrnili v Združeno kraljestvo preko Republike Irske. Obe državi sta del skupnega potovalnega območja, kjer se lahko britanski in irski državljani prosto gibljejo ob sproščenem mejnem nadzoru.

Albanec zaradi deportacije britanske davkoplačevalce stal skoraj 20 tisoč evrov, zdaj se je ponovno vrnil
Po odsluženi 15-mesečni zaporni kazni zaradi preprodaje mamil, je bil Aldri Cepele leta 2018 deportiran v Albanijo, kar je britanske davkoplačevalce stalo skoraj 20 tisoč evrov. Po deportaciji se je poročil z Romunko in se preko Irske pritihotapil nazaj v državo. Vložil je pritožbo zoper deportacijo, ker je njegova žena državljanka EU. (Državljani EU imajo še vedno pravico do prostega gibanja v Združenem kraljestvu do konca prehodnega obdobja za Brexit, 31. decembra 2020.)

EU še vedno kroji usodo Britancev
Navkljub Brexitu ESČP in Evropska komisija še naprej krojita dogajanje na Otoku in kot vidimo v teh primerih, omogočata deportiranim zločincem, da se po nekih zakonskih obvodih, v imenu “človekovih pravic”, vračajo v Združeno kraljestvo.

Drugi primeri, en bizarnejši od drugega
Drugi primeri vključujejo dva deportirana trgovca z drogami z Jamajke in Kenije, ki sta se vrnila in se branita pred drugo deportacijo s sklicevanjem na človekove pravice. Še en deportirani tihotapec mamil, ki ima v Združenem kraljestvu 11 obsodb, vključno z napadom, se bori proti drugi deportaciji z obrazložitvijo, da ga bodo v rodni Ugandi preganjali zaradi homoseksualnosti.

Druga albanska zločinka se bori proti deportaciji, češ, da ima v VB družino. Nizozemski vlomilec trdi, da je na Otoku odraščal in, da na Nizozemsko nima nobenih spominov.

Bo za Britanijo kaj drugače, ko bo sama prevzela nadzor nad svojo politiko priseljevanja?
Primeri prihajajo sredi poročil o zmanjšanju števila deportiranih kriminalcev, v letu 2018 in 2019 jih je bilo odstranjenih 5322 v primerjavi z letoma 2016 in 2017, ko so jih izgnali 6370. Združeno kraljestvo naj bi januarja 2021 spet prevzelo nadzor nad svojimi zakoni o priseljevanju. Čeprav se je vlada zavezala, da bo pospešila deportacijo migrantov vpletenih v kriminalna dejanja, menda ne načrtujejo odstopa od Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje vračanje migrantov v propadlo državo ali tja, kjer jim grozita mučenje ali smrtna kazen. Poleg tega je britanski zakon o človekovih pravicah vključil EKČP v britansko zakonodajo.

Obsojeni islamisti zlorabljajo brezplačno pravno pomoč
Zakon o človekovih pravicah so zlorabili tudi obsojeni islamistični teroristi, da bi se izognili deportaciji, pri tem pa so celo zlorabljali brezplačno pravno pomoč, financirano s strani države.

Aleš Ernecl