Raziskava razkrila: Mohammed je najbolj priljubljeno ime za novorojenčke v Nemčiji!

Foto: twitter

Saj ni res, pa je! Po raziskavi za leto 2018, ki jo je izvedlo Gesellschaft für Deutsche Sprache (Društvo za nemški jezik), je na prvem mestu med imeni za novorojenčke v Berlinu Mohammed. 

Odkar je leta 2015 Angela Merkel odprla vrata Nemčije, je vanjo vstopilo več kot en milijon migrantov iz Bližnjega vzhoda in Afrike, večina pa jih ima ravno islamsko poreklo. In to se še kako pozna danes, saj je raziskava Društva za nemški jezik razkrila, da je Mohammed najbolj priljubljeno ime za novorojenčke v nemški prestolnici. V raziskavi so sicer združili vse variante imena Mohammed, seveda tudi njegovo različico Mehmet.

Vendar, dejstvo je, da ta trend po malih Mohammedih ni viden le v Berlinu, temveč tudi širše. Voice of Europe piše, da je to muslimansko moško ime med 10-imi najbolj priljubljenimi kar v 16 zveznih državah v letu 2018. Tako je nadvse priljubljeno tudi v mestu Bremen, kjer je na tretjem mestu po priljubljenosti imen za novorojenčka. Prav tako je pri vrhu priljubljenosti tudi v mestih Hamburg, Hesse in Saarlandu. Andrea Ewels iz Društva za nemški jezik je prepričana, da ima priljubljenost imena Mohammed veliko opraviti prav z migrantskim valom.

Spremembe v imenih novorojenčkov pa opazijo tudi v sosednji Avstriji. Tam je bilo leta 2017 Mohammed tretje najbolj priljubljeno ime za fantke. Po podatkih, ki jih je objavil francoski Nacionalni inštitut za statistiko in ekonomske študije septembra 2018, pa se je izkazalo, da je Mohammed najbolj priljubljeno ime za novorojenčke v predmestjih Pariza, kjer vladajo migranti. Ta trend pa so opazili tudi v Angliji in Walesu – Mohammed je tam že šesto leto zapored najbolj priljubljeno ime za novorojenčka.

M. S.