fbpx

[Video]: Razjarjeni migranti prebili žičnato ograjo na makedonsko-grški meji

Slika je simbolična. Foto: epa

Več sto migrantov je danes prebilo ograjo na grško-makedonski meji blizu kraja Idomeni. Makedonska policija je v odgovoru uporabila solzivec in šok granate, migranti pa so se bili nato prisiljeni umakniti nazaj.

Več sto ljudi, po poročanju naj bi šlo za Iračane in Sirce, med njimi pa naj bi bili tudi ženske in otroci, je na žičnato ograjo pritisnilo, ker naj bi se med njimi razširile govorice, da je Makedonija znova odprla mejo. Te govorice so grški obmejni policisti zanikali.

Prodrli skozi ograjo
Migranti so ob navalu na žico, ki jo je na meji postavila Makedonija, vzklikali “Odprite meje!”, nekaterim pa je žico uspelo delno podreti, kažejo posnetki grške televizije. Makedonski policisti, ki so medtem na drugi strani skušali ograjo podpreti, so uporabili tudi solzivec in šok granate.

Migranti so bili zaradi tega primorani stopiti nazaj. Za zdaj ni poročil o poškodovanih ali aretiranih, grška policija se je v dogajanju držala ob strani, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Gneča v migrantskem centru
Ob grško-makedonski meji je v prenapolnjenem sprejemnem centru po zadnjih poročilih okoli 7000 migrantov. Migrantski center, ki ga je v obmejni vasi Idomeni postavila Grčija, je sicer namenjen 2000 ljudem. Po navedbah grške policije je minulo noč pot proti severu skozi Makedonijo lahko nadaljevalo 305 ljudi. Od 4. ure zjutraj je meja zaprta.

V Calaisu začeli uničevati del migrantskega tabora
Francoske oblasti pa so danes z buldožerji začele uničevati del migrantskega tabora v Calaisu, imenovanega “džungla”. Okoli 20 delavcev je taborišče začelo uničevati ob močni navzočnosti policije, zaenkrat pa ni poročil o izgredih, aretirali so le enega britanskega aktivista iz skupine No Borders.

M. P., STA