fbpx

Razkošno življenje Arkanovega morilca: Jahte, penthouse …

Vojni zločinec Željko Ražnatović Arkan, ki je kasneje s svojo enoto postal del Jedinice (vir: twitter)

Dobrosav Gavrić, obsojen zaradi umora Željka Ražnatovića Arkana pred 18 leti, se še vedno skriva v Južnoafriški Republiki in vztrajno izpodbija zahtevo Srbije po izročitvi. Hrvaški mediji pišejo, da je bil v torek ubit njegov odvetnik Pete Mihalik, zato je pričakovati, da bo Gavrić naredil vse, da nikoli ne odkrijejo, kje je. 

Mediji so predvsem po naključju ugotovili, da je bil Dobroslav Gavrić težko ranjen med napadom na enega največjih zločincev v tem delu sveta Cyrilla Beeko. Gavrić je bil namreč šofer omenjenemu kriminalcu prav v času napada nanj leta 2011, pri sebi pa je nosil dokumente na ime Saša Kovačević.

Glede na obsežno poročanje v Južnoafriški Republiki, Gavrić živi v luksuznem stanovanju – penthouseu v Cape Townu, in sicer vse od leta 2007 dalje. Hrvaški Express poroča, da naj bi domnevno živel s svojo ženo in dvema hčerkama v pristanišču za jahte v sklopu projekta V&A Waterfront. Vse do letošnjega septembra je tudi zahteval azil, kot razlog pa je navedel, da je bil obsojen v politično motiviranem procesu. A je sodnica iz JAR Leona Theron zavrnila njegovo prošnjo za azil, zato se na Balkanu že poraja misel, da je le še vprašanje časa, kdaj bo končno začel služiti svojo 35-letno zaporno kazen v Srbiji.

Južnoafriški Sunday Times pa je pisal, da je Gavrić z lažno identiteto z bosanskim potnim listom vstopil v Ekvador leta 2006, od tam pa je poletel v JAR preko turističnega vizuma. Njegova žena naj bi nato v JAR pridobila poslovni vizum in odprla restavracijo v Johannesburgu. Istega leta pa je on odprl podjetje za uvoz in izvoz, prav tako pa se je v tem času spoprijateljil z Beeko.

Eden večjih problemov za Gavrića naj bi nastal z dejstvom, da je nekoč delal za srbsko obveščevalno službo, piše Express ter citira, kaj naj bi Gavrić nekoč izjavil: “Bojim se za svoje življenje, ker je bil Arkan poveljnik nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića in ima močno vojsko privržencev, ki niso tolerantni.” Preden je pobegnil iz Srbije, je Gavrić zanikal svojo vpletenost v Arkanov umor.

Arkanova vdova, Svetlana Ražnatović Ceca, je sicer obtožila prav Gavrića, da je kriv za umor udbaša: “Sedel si sklonjene glave, z obrazom proti izhodu, lepo sem te videla preko Željkovega ramena. To bom ponovila stokrat! Popolnoma sem prepričana. Izdajalec, a sploh veš, koga si ti izdal, ubil?! Smrad, gnoj!” je zavpila pevka in pljunila na Gavrića. Srbsko pravosodje je ugotovilo, da je stranka najela Gavrića za umor Arkana, ker je bil zelo iznajdljiv, usposobljen v rokovanju z orožjem in v dobrem fizičnem stanju. Prvotni načrt naj bi bil, da morilec ponudi Arkanu, da kupi Audi A8 pod tržno ceno. Nato naj bi ga zvabil, da gre z njim na testno vožnjo in ga nato ubije v tem istem avtu. To bi jim skoraj uspelo, saj je Arkan prišel do hotela, kjer bi moral skleniti posel s “prodajalcem”, a mu je bilo vse nekoliko sumljivo, zato se je odrekel Audiju. Na vrsto je prišel načrt B, ko je Gavrić uspel v Arkanovo zatilje izstreliti tri metke 15. januarja 2000 ob 17.05 iz pištole CZ 99. Tudi njegova prijatelja Milenka Mandića in Dragana Garića je pokončal s streli iz iste pištole. Gavrić je nato prejel nepričakovani metek od Zvonka Mateovića, Arkanovega telesnega stražarja, ki je takrat pazil na Ceco.

Proces sojenja Gavriću pred Višjim sodišče v Beogradu je bil nekajkrat ponovljen, nazadnje pa je bil obsojen na 35 let zapora. Iz pripora so ga izpustili leta 2006, od takrat pa ga srbsko pravosodje ni več videlo …

J. G.