fbpx

Razkrili pet centrov na ukrajinskih tleh, iz katerih so Rusi vodili propagandno vojno proti ukrajinski vladi

Obveščevalci so razkrili pet centrov, iz katerih so Rusi vodili propagandno vojno proti ukrajinski vladi. Z uporabo lažnih profilov in širjenjem neresnic so skušali zastraševati prebivalstvo in vplivati na moralo Ukrajincev.

Ukrajinska obveščevalno-varnostna služba SSU je od začetka vojne na ukrajinskem ozemlju odkrila in razdejala pet ruskih tovarn lažnih novic. Na tisoče kartic SIM in terminalov za mobilne telefone je bilo uporabljenih za propagando na več kot 100 tisoč lažnih profilih družbenih medijev. Vse z namenom, da se demoralizira Ukrajince.

Tajna služba na svoji spletni strani prikazuje zaplenjeno tehnologijo: 100 vhodov GSM, ki so jih ruski propagandni vojščaki uporabljali za povezovanje z mobilnimi telefonskimi omrežji v Ukrajini, plus 10.000 kartic SIM različnih ukrajinskih ponudnikov in računalnikov, s katerimi so se usklajeno izvajale dejavnosti lažnih računov.

Ukrajince je treba demoralizirati
Tovarne lažnih novic so odkrili v mestih Harkov, Čerkasi, Ternopil in v regiji Zakarpatje na zahodu Ukrajine. Po navedbah SSU-ja so jih uporabljali za pošiljanje demoralizirajočih sporočil ukrajinskemu prebivalstvu z lažnimi računi na družbenih omrežjih in za paniko z lažnimi informacijami.

Foto: SSU.gov.ua

Propagandne centre so očitno upravljale ruske specialne enote. Začele so se preiskave, operaterjem naj bi sodili zaradi “napadanja ozemeljske celovitosti in nedotakljivosti Ukrajine”. Vendar o aretacijah v zvezi s tovarnami lažnih novic še niso poročali.

Kibernetska vojna se stopnjuje kot pihanje
Kot je mogoče videti, so tovarne lažnih novic le en vidik kibernetske vojne v Ukrajini. V soboto je SSU poročal o aretaciji moškega, ki je ugrabil račune na družbenih omrežjih, da bi širil lažno zbiranje sredstev. Odkrite so bile tudi dejavnosti ruske hekerske skupine “Armagedon”. V okviru lažne kampanje so se črpale informacije iz ukrajinskih računalnikov.

Foto: SSU.gov.ua

V ponedeljek je eden največjih ukrajinskih internetnih ponudnikov postal tarča ruskih hekerjev, kar je povzročilo izpade po vsej državi. Da bi zagotovili, da so omrežja še vedno na voljo oboroženim silam, je bil dostop podjetjem in zasebnikom omejen, je po poročanju Kronen Zeitung sporočil ukrajinski IT varnostni organ. Napad je bil uspešno odbit, je bilo kasneje sporočeno.

Nina Žoher