fbpx

Razkrit grozljiv načrt – hoteli obglaviti politika in to predvajati na spletu

Foto: epa

V Belgiji se je začelo sojenje pripadnikom teroristične celice, ki so nameravali ugrabiti in obglaviti visoko rangiranega belgijskega političnega predstavnika in njegovo obglavljenje predvajati na internetu. Na zatožni klopi se sicer ne bodo znašli vodje teroristične mreže. 

Belgijski policisti so sprva domnevali, da so aretirali teroriste, ki so načrtovali napad na policijsko postajo v bruseljskem predelu Molenbeek, ki velja za teroristično gnezdo v srcu Evrope. Za resnične namene teroristov so izvedeli šele, potem ko so to razkrili francoski policisti, s katerimi so belgijske oblasti povečale sodelovanje in izmenjavo podatkov.

Do aretacije enega izmed teroristov je prišlo kmalu po strelskem napadu na uredništvo francoskega satiričnega časopisa Charlie Hebdo, ki so ga teroristi napadli zaradi pogosto žaljivih upodobitev muslimanskega preroka Mohameda in Alaha, teroristični napad pa je posledično vplival na povečano intenzivnost iskanja domnevnih teroristov.

Policisti so gasili hišo in streljali na teroriste
Policija je teroriste, ki se bodo morali zagovarjati pred sodnikom, uspela aretirati šele po srditem strelskem obračunu v majhnem belgijskem mestu Verviers. Izmenjava krogel je bila tako intenzivna, da je eden izmed izstreljenih nabojev povzročil, da se je hiša, v kateri so se skrivali teroristi, vnela. Policisti so se morali zaradi tega hkrati boriti s požarom in oboroženimi teroristi. Med strelskim obračunom sta življenje izgubila dva terorista. Preživel je le eden izmed teroristov iz skupine, in sicer Marouane El Bali, ki se bo na sodišču zagovarjal skupaj z ostalimi domnevnimi teroristi.

Domnevni vodja skupine Abdelhamid Abaoud v napadu ni bil ujet. Francoski policisti domnevajo, da je bil prav on tisti, ki je nato na novo organiziral teroristično celico, ki je zagrešila drugi, večji strelski pohod teroristov, v katerem je umrlo več kot 130 ljudi – v tem napadu je svoj konec dočakal tudi Abaoud, poroča Deutsche Welle.

Nevarnost jedrskega terorističnega napada?
Belgija se tudi sicer sooča s precejšno teroristično ogroženostjo. Pred kratkim so se oblasti odločile, da bodo prebivalcem razdelile antiradiacijske jodove tablete, saj se bojijo napada s t. i. umazano bombo, ki deluje na principu radiacijskega onesnaženja. Tablete bodo prejeli vsi, ki živijo v oddaljenosti do 100 kilometrov od nukleark, tj. potencialnih virov smrtonosnega sevanja.

Ž. K.