fbpx

Razkrita temačna preteklost: Množično žrtvovali več kot 140 otrok v znak odkupovanja bogovom!

Foto: Twitter

Iz Peruja prihaja grozljiva zgodba, kako je v 15. stoletju prišlo do pokola več sto otrok in lam kot posledica uničevalnega El Niñja. Več kot 140 fantov in deklet, starih od pet do štirinajst let, je bilo namreč umorjenih v znak množičnega žrtvovanja z namenom, da bi se pomirilo bogove sedaj izumrlega verovanja. 

Mnogim otrokom in živalim so med grozljivim ritualom iztrgali srce, saj so se želeli odkupiti zaradi uničevalnega El Niñja, ki je povzročil velike poplave in nevihte. Analiza človeških in več kot 200 živalskih ostankov je pokazala, da je do obrednega žrtvovanja prišlo leta 1450, torej v času, ko je v Peruju živela predkolumbovska civilizacija Chimu.

Foto: YouTube

Izkopavanja trajala šest let
Lokacija pokopališča Huanchaquito-Las Llamas v velikosti 696.7728 kvadratnih metrov se nahaja manj kot 0,8 kilometra stran od prestolnice civilizacije Chimu Chan Chan, ki se nahaja na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Dognanja študije so prišla v javnost po šestih letih izkopavanja, ki se je pričelo leta 2011, poroča Daily Mail. Avtor študije John Verano, profesor antropologije na univerzi Tulane, je dejal: “To arheološko najdišče odpira novo poglavje o praksi žrtvovanja otrok v starodavnem svetu. Odkritje je bilo za vse nas presenetljivo. Še nikoli do sedaj nismo videli nič takega, prav tako ni bilo nobenih sledov v etnično-zgodovinskih virih ali zgodovinskih poročilih o žrtvovanju otrok ali kamel v takšnem obsegu v severnem obalnem delu Peruja.”

Foto: YouTube

Verano je poudaril, da so imeli srečo, da so lahko razkopali celotno najdišče in pri tem aktivirali multidisciplinarno terensko in laboratorijsko skupino za izkopavanje in analizo materiala. Anatomski in genetski testi, objavljeni v reviji PLOS One, so pokazali ureznine na prsnici otrok in lam, kar je dalo vedeti, da so žrtvovanim izrezali srce. Po besedah profesorja Prieta je dostop do srca s prečno delitvijo prsnice tehnika, ki jo poznajo sodobni torakalni kirurgi. “Žrtvovanje ljudi in živali je znano v različnih starodavnih kulturah in se je pogosto izvajalo kot del pogrebnih, arhitekturnih ali duhovnih ritualov.”

H. M.