fbpx

[FOTO] Razkrite nove podrobnosti in prve fotografije strmoglavljenega letala

Foto: epa

Na dan prihajajo nove podrobnosti o tragediji egiptovskega letala EgyptAir. Nekaj minut pred strmoglavljenjem v Sredozemsko morje so detektorji v letalu zaznali dim. “Lahko je bil požar, kratek stik ali pa bomba na letalu. Ne vemo,” je medijem dejal varnostni strokovnjak.

Le nekaj minut pred izginotjem z radarja, je bil v toaletnih prostorih na letalu zaznan dim, so potrdili francoski preiskovalci. Varnostni strokovnjak Philip Baum je povedal, da tehnična napaka ni izključena. “Najprej se je dim pojavil v toaletnih prostorih, nato pa še v prostoru za letalsko elektroniko,” je povedal za BBC. Ob tem je dodal, da za zdaj ni znano, kaj je bil vzrok za tragedijo. “Lahko je bil požar, kratek stik ali pa bomba na letalu. Ne vemo,” je še pojasnil.

Evropska vesoljska agencija je na mestu, kjer naj bi strmoglavilo letalo, opazila oljni madež. Organizacija je sicer opozorila, da ni dokazov o tem, da je madež povzročilo letalo. 

Egipt: Na delu so bili teroristi
Egiptovski predsednik Abdel Fattah al-Sisi je ob nesreči izrazil veliko obžalovanje. V njegovi državi so prepričani, da vzrok za strmoglavljenje letala ni bila tehnična napaka, temveč so bili po njihovem na delu teroristi. Pristojne je pozval, naj storijo vse, da najdejo razbitine letala. Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault pa je dejal, da za zdaj še nimajo točnih podatkov o vzroku nesreče. Francoski preiskovalci sicer sodelujejo z egiptovskimi oblastmi.

Na dan prihajajo tudi neuradne informacije o potnikih na letalu. Med drugimi sta bila med njimi 40-letni geolog in oče dveh otrok Richard Osman ter fotograf Pascal Hess. Oblasti pa so že potrdile, da je bilo na krovu 56 potnikov iz 12 različnih držav, med njimi je bilo 30 Egipčanov in 15 Francozov.

N. K.