fbpx

Razkriti prvi načrti Trumpovega velikega zidu na meji z Mehiko – od betona, odpornega na bombe, do okraskov

Priprave na gradnjo zidu na ameriško-mehiški meji, ki potekajo v tajnosti, so v polnem teku. Na razpisu se poteguje deset prijaviteljev, ki bodo pod varovanimi pogoji na državni zemlji postavili vsak svoj prototip velikega zidu v dimenziji 9 metrov v dolžino in 9 metrov v višino. Med načrti je tudi zid, ki bi bil odporen na tankovske granate, do solarnih panelov in okrasnih elementov.

Pri tem pa lastnike podjetij skrbi tudi za varnost in zahtevajo od oblasti, da jih pri gradnji varujejo v primeru sovražnih napadov, poleg tega sprašujejo, ali bodo njihovi delavci lahko nosili orožje za samoobrambo v tistih državah, kjer je nošenje orožja strožje urejeno.

Trumpova administracija se zaveda, da bodo postopki izbire izvajalcev in drugi procesi naleteli na odpor v ameriškem Kongresu in drugje. Trump je med kampanjo sicer zatrjeval, da bo zid plačala Mehika, vendar je zdaj zaprosil Kongres za več milijard dolarjev, čemur ostro nasprotujejo demokrati.

Napovedujejo proteste, grožnje s smrtjo so že realnost
Ameriški uradnik, pristojen za gradnjo zidu, je povedal, da bo gradbene delavce in gradbišče varovala mejna policija, pri tem pa bodo spoštovali vse ustavno določene svoboščine, če bo prišlo do mirnih protestov. Ob meji se je sicer že vzpostavila civilno-družbena skupina ‘Mejni angeli’ in že napovedujejo proteste na obeh straneh državne meje.

Zid s solarnimi paneli.

Pri tem prihaja že tudi do številnih groženj lastnikom gradbenih podjetij. Izvršni direktor podjetja The Penna Group iz Texasa je povedal, da je prejel že ducat groženj s smrtjo, odkar so izrazili interes za sodelovanje pri gradnji, piše Daily Mail.

Primer okrasnih kamnov, ki bi lahko krasili zid.

Izvajalci del bodo znani do 1. junija, javno pa bodo objavljeni zgolj zmagovalci razpisa. Ti bodo morali sprejeti tudi varnostne načrte, zagotoviti zdravstveno osebje in druge ukrepe za primer sovražnega napada. Okoli gradbišča je zaželena tudi ograja z bodečo žico. Pri varovanju bo sodelovala tudi mejna policija, vendar bodo za varnost morala poskrbeti predvsem podjetja, ki bodo izvajala dela.

C. Š.