fbpx

Razkrito: Obamova administracija je imela pod drobnogledom več kot 5.000 Američanov, tudi člane Trumpove kampanje

Foto: epa

Novo poročilo je razkrilo, da je bila Obamova administracija med kampanjo predsedniških volitev leta 2016 v lovu za podatki o več tisoč Američanih, med drugim tudi o tistih, ki so sodelovali v vodenju Trumpove kampanje in so predstavljali del tranzicijske ekipe.  

V zadnjih letih je ekipa predsednika Obame zelo okrepila prizadevanja, da pri Nacionalni varnostni agenciji prestreže informacije o Američanih. Tako je sredi predsedniških volitev prišla do več tisoč obveščevalnih poročil, ki so vključevala imena Američanov.

Podatki, ki so v javnost prišli v četrtek iz Urada direktorja nacionalne obveščevalne službe, so dokaz, kako so bili podatki o Američanih, ki jih je Nacionalna varnostna agencija zbrala v tujini, pregledani in razširjeni po tem, ko je predsednik Obama omilil zaščito zasebnosti, kar je leta 2011 omogočilo lažjo izmenjavo informacij v imenu nacionalne varnosti. Sodišče pa je pritrdilo njegovemu ukazu.

Foto: epa

Lani opravili kar 30.355 iskanj
Nacionalna varnostna agencija ima trenutno prepoved neposrednega vohunjenja za ameriškimi državljani. Kakorkoli, v poročilu je mogoče prebrati, da so vladni uradniki leta 2016 opravili kar 30.355 iskanj, v katerih so iskali informacije o Američanih v prestreženih metapodatkih Nacionalne varnostne agencije, ki vključujejo telefonske številke in elektronske naslove. Aktivnost se je povečala za 27,5 odstotka v primerjavi s predhodnim letom in za več kot tretjino glede na leto 2013.

Pod drobnogledom se je znašlo 5.288 Američanov
Lani je vlada prečesala dejansko vsebino prestreženih klicev in elektronskih sporočil Nacionalne varnostne agencije 5.288 Američanov, kar predstavlja 13 odstotkov več kot v predhodnem letu in veliko več kot leta 2013, ko je bilo preiskanih 198 ljudi. Iskanje je v letu 2016 privedlo do 3.134 poročil Nacionalne varnostne agencije in leta 2015 do 3.354 poročil, ki razkrivajo identiteto Američanov. Med ljudmi, ki so se znašli pod drobnogledom, so bil tudi sodelavci v kampanji predsednika Trumpa, člani Trumpove prehodne ekipe in celo člani Kongresa.

Foto: epa

Eden izmed uradnikov, ki je želel ostati anonimen, je po navedbah Breitbarta izpostavil, da se pri sklicevanju v imenu nacionalne varnosti pojavlja nevarnost obstoja političnega ali umazanega motiva, ki presega nacionalno varnost. Neema Singh Guliani, ki deluje kot zakonodajni svetovalec Ameriške zveze za državljanske svoboščine, pa je med drugim zatrdil, da na takšen način zbrane informacije o Američanih nimajo prav nič skupnega s terorizmom.“Gre za alarmanten podatek, saj se zdi, da se je začel uveljavljati univerzalni trend v smeri večjega in bolj poostrenega nadzora, ki posega v zasebnost Američanov brez pridobitve naloga.”

Foto: iStock

Dejanska številka je najverjetneje precej višja
Poleg tega je treba opozoriti, da v poročilo niso vključeni podatki o FBI, ki ima ponavadi v svojih rokah veliko več podatkov o preiskovancu. Uradniki priznavajo, da so realne številke najverjetneje bistveno višje, ko je vključena še aktivnost FBI. V tem tednu je bilo mogoče zaslediti podatek, da je Nacionalna varnostna agencija ignorirala spremembo zakonodaje in nadaljevala z zbiranjem telefonskih zapisov ameriških državljanov, medtem ko je bilo prav tako v aprilu razkrito, da je agencija spet prisluškovala nekaterim državljanom.

N. Ž.