fbpx

Razkrito: Sirci še pred napadi ponujali seznam vseh borcev IS iz Evrope, pa ga nihče ni želel vzeti

Foto: epa

Sirska vlada je evropskim voditeljem ponujala seznam vseh borcev Islamske države, ki prihajajo iz Evrope, a ni tega seznama želel nihče sprejeti, saj ne želijo sodelovati s sirskim režimom. Seznam Britancev je končno sprejel član britanske konservativne stranke, edina država, ki je ponudbo sprejela, pa je sosednja Hrvaška. 

David Davis, eden izmed dveh poslancev britanske konservativne stranke, je list sprejel na srečanju s predsednikom Bashar al-Assadom na aprilskem srečanju v Siriji. Čeprav britanski mediji sporočajo, da naj bi bili na seznamu samo Britanci, pa se je do celotnega seznama zdaj dokopala tudi sosednja Hrvaška.

Tako je Hrvaška edina država v EU, ki je takoj sprejela ponudbo Assada in vzela seznam borcev. Kot se radi pohvalijo v svojih medijih, so edina država v EU, ki je interese državne varnosti postavila pred politiko. Neuradno naj bi pri posredovanju dokumentov med Sirijo in Hrvaško posredoval Iran, poroča Večernji list.

Preprečili bi lahko več terorističnih napadov
Kot poudarjajo Hrvati, bi lahko teroristične napade v Franciji in Belgiji preprečili, če bizgledom Hrvaške sledilo več držav. To je potrdil tudi generalni direktor francoske varnostne službe Bernard Squarcini, ki je dejal, da bi Francija lahko pridobila seznam borcev ISIS že pred dvema letoma, a se njihovo zunanje ministrstvo za to ni odločilo.

Seznam je francoska vlada letos spet zavrnila z izgovorom, da ne želi sodelovati s sirskim diktatorjem.

M. G.