fbpx

Razkrito: Švedi še dlje prikrivali posilstva kot Nemci – da ne bi očrnili migrantov

Migranti na Švedskem (foto: epa).

Švedska policija je prikrivala spolne napade s strani tamkajšnjih prosilcev za azil. Migranti so nadlegovali najstnice na glasbenem festivalu, vendar so policisti to zamolčali, “saj so bili napadalci mladoletni begunci”, na ta način pa so želeli preprečiti “antimigrantsko propagando”.

Najprej Nemčija, nato Finska, sedaj še Švedska. Tamkajšnja policija je prikrivala spolne napade na najstnice, ki so se dogajali na enem izmed glasbenih festivalov lansko poletje v Stockholmu. Dekleta so poročala o otipavanju po vsem telesu, z dotiki so jih nadlegovali tudi “med nogami”. V uradnih poročilih policije teh napadov ni bilo mogoče zaslediti, zdaj pa so policisti priznali, da so z namenom, “da bi preprečili antimigrantsko propagando s strani desničarskih aktivistov” – to zamolčali.

Če so jih poskušale odriniti stran, so pripeljali še kolege
“Vzeli so se od nikoder. Kar naenkrat se je pojavila roka, ki me je prijela za prsi. Prijateljice, ki so nosile obleke, pa so otipavali tudi med nogami,” pripoveduje zlorabljena najstnica. Dekleta so med seboj komunicirala zgolj s paničnimi pogledi.

“Če smo jih poskušale ustaviti z besedami, so se njihove roke vrnile. Če smo jih poskušale odriniti stran, so poklicali še kolege in so prišli vsi,” je še povedala pretresena 17-letnica.

Posiljevalci se najprej pretvarjajo, da plešejo, nato pridejo bližje in bližje
Roger Ticoalu s stockholmske občine pojasnjuje, da so na Švedskem vedno imeli primere posilstev. Vendar se po njegovem mnenju sedaj soočajo s skupino, ki je pravzaprav organizirana. “To je skupina fantov, ki obkroži dekleta. Najprej se pretvarjajo, da plešejo, nato pridejo bližje in bližje. Kmalu začnejo z otipavanjem prsi in spolovil deklet,” pojasnjuje Ticoalu. V nekaterih primerih pa dekleta tudi okradejo.

200 osumljencev, nobene aretacije
Ticoalu je razkril, da so bili napadalci večinoma afganistanskega porekla, ki so bili prosilci za azil, poroča Daily Mail. Prijavo za spolno nadlegovanje je podalo 20 najstnic, osumljencev pa je 200. O aretacijah in obsodbah za zdaj še ne poročajo.

Premier je ogorčen nad prikrivanji s strani policije
Švedski premier Stefan Löfven je izrazil ogorčenje nad dejanji policije, ki je prikrivala spolne napade. “Za to ni nobenega izgovora,” je bil kritičen. Prepričan je, da bi policija morala državljane ščititi pred kriminalom in javno razkriti te informacije. Obljubil je, da se bodo lotili te problematike, saj je po njegovem nezaslišano, da se dekleta ne morejo odpraviti na festival, kjer se bi počutile varno.

N. K.