fbpx

Razkrito: Tako tihotapci z belim blagom preko družabnih omrežij iščejo migrante, ki si želijo v Evropo!

Foto: epa

Tihotapci z belim blagom preko družabnih omrežij sporočajo natančne datume odhodov in lokacije čolnov, ki plujejo iz Libije v Italijo. Facebook skupina, ki jo je ustvaril Tal Abdeen Ahmed, tihotapci uporabljajo za iskanje migrantov, ki si želijo priti v Evropo. Najti je mogoče tudi telefonske številke tihotapcev, da celotna komunikacija lažje steče.

Nekateri člani skupine le to uporabljajo za pridobivanje informacij o svojih sorodnikih. “Moj brat je prejšnjo nedeljo iz Libije v Evropo odšel z gumijastim gumenjakom, ali imate kakšne podatke o njem?”, je vprašal uporabnik. Drugi objavljajo podrobnosti o ladjah, ki odhajajo v Evropo. “12-metrski čoln z odličnim motorjem prihodnjo sredo izpljuje iz Zuware s 40 ljudmi na krovu. S seboj lahko prinesete svoj mobilni telefon, da starše obvestite o svojem prihodu,” je mogoče prebrati.

Zaračunajo 900 evrov po glavi
Nezakonitemu migrantu za pot zaračunajo približno 900 evrov, navaja V4 Agency. “V večini primerov so v teh skupinah ljudje, ki zavajajo migrante in z njihovim denarjem izginejo. V nekaterih primerih pa uporabniki dejansko komunicirajo s tihotapci ljudi. Preiskave so v teku, zato ne morem povedati več. Težko je izslediti trgovce z belim blagom, ker se strežniki nahajajo v tujini, predvsem v Pakistanu,” je dejal Marco Martino iz italijanske policije.

“Še vedno preiskujemo posameznike s povezavami do nekaterih nevladnih organizacij, ki jih je razkrinkalo že tožilstvo v Trapaniju. Šokantno se mi zdi, koliko tihotapcev prezre dejstvo, da lahko kdo bere njihove objave. Pogosto komunicirajo peko Viberja ali Telegrama, potem pa je zelo težko najti te ljudi, zato je obstoj teh skupin pomemben,” je dodal Martino. Tihotapci z belim blagom v skupini redno delijo tudi svoje promocijske videoposnetke.

To je eden izmed video posnetkov, ki prikazuje migrante, ki se prevažajo na krovu tihotapčevega prenatrpanega čolna:

Sara Kovač