fbpx

Razkrivamo, kdo je voditeljica, ki napoveduje najbolj dramatične novice v Severni Koreji

Foto: YouTube

Televizijska voditeljica Ri Čun Hi je glavna zvezda Severne Koreje že iz sedemdesetih let. A marsikdo ne ve, da gre za eno od najvplivnejših oseb Severne Koreje in da je Atomska teta “Ri”, kot ji tudi pravijo, edina oseba, ki ji voditelj Kim Džong Un ne more storiti ničesar.

Medtem ko se oblast dinastije Kim v Severni Koreji neprestano izmenjuje od ustanovitelja Kim Il Sunga pa do njegovega vnuka Kim Džong Una, pa Ri Čun Hi ves čas ostaja na svojem mestu kot ena od najvplivnejših oseb v tej hermetično zaprti državi. Ri Čun Hi je poblaznela tiskovna predstavnica severnokorejske televizije, ki oznanja najpomembnejše novice iz Severne Koreje in poroča o najodmevnejših novicah, ne glede na to, ali je šlo za eksplozijo nove jedrske bombe ali za smrt enega izmed številnih ljubljenih voditeljev. Imenujejo jo kar “teta” Ri.

Naučila se je brati in jokati
Ri Čun Hi se je rodila julija 1943 v zelo revni družini, ki je bila revnejša od povprečja v Severni Koreji. Zaradi svojega skromnega izvora in privlačnosti so se odločili za predstavitev na nacionalni televiziji. Ni še imela 20 let, ko so jo poslali na študij dramske umetnosti v Pjongjang, kjer so iz nje ustvarili obraz, ki bo postal medijska blagovna znamka Severne Koreje. Prav zaradi njenega izvora in dejstva, da je bila iz najglobje bede, so računali na njeno poslušnost in absolutno vdanost. In niso se niti najmanj zmotili. Začela je trenirati javne nastope, narekovanje in govor, mimiko, vse elemente, ki bi jih po ideji vodstva nacionalne televizije morali zagotoviti, da bi tedanjemu predsedniku Severne Koreje Kim Il Sungu bilo všeč njihovo “medijsko odkritje”. To pa jim je tudi uspelo. Takoj, ko je Ri prispela na male zaslone, jo je zelo hitro opazil vodja Severne Koreje. Impresionirala ga je s svojim glasom, mogočnim odnosom pa tudi s svojim velikim navdušenjem, ta pa je nato zahteval, da mu jo pripeljejo, in je v prihodnjih letih sam začel oblikovati njen slog in videz. Od takrat se je v medijih pojavljala oblečena v hanboku, v obleki iz obdobja Joseon, običajno oblečeni samo med praznovanji in posebnimi priložnostmi. Določena pa je bila tudi barva, nosila je roza ali moder hanbok s širokim črnim trakom. Njene predstave po tem niso bilo več tako izpostavljene, tako je pred kamero prišla samo, ko je bil čas za objavo pomembnih novic. Tako je prav ona 8. julija leta 1994 prebrala dramatične novice, da je umrl voditelj Severne Koreje Kim Il Sung.

Po smrti drugega predsednika Kim Džong Ila leta 2011 na vlaku je vlogo prevzel Kim Džong Un, ki pa se je strinjal, da Ri nadaljuje s svojo vlogo. Vendar je bila Ri že relativno stara in se je leta 2012, le eno leto po prihodu novega voditelja, upokojila. Kljub upokojitvi je Kim Džong Un vseeno računal nanjo in jo na začetku leta umaknil iz upokojitve, ko je postalo jasno, da bo Severna Koreja izostrila retoriko proti novoizvoljenemu predsedniku ZDA Trumpu. Ri je prva objavila, kako je raketa iz Severne Koreje preletela Japonsko, in tudi, da je potres 6,3 stopnje po Richterju povzročil detonacija termonuklearne bombe. Ri je upokojena, vendar samo v teoriji, saj se bo na televizijskih zaslonih pojavljala vedno, ko bo imela nevarna komunistična država nekaj novega, kar Zahodu ne bo všeč.

D. Š.