fbpx

Razmere postajajo kaotične, Brazilija na mejo z Venezuelo pošilja vojaške okrepitve!

Foto: epa

Potem ko so med brazilskimi državljani in Venezuelci izbruhnili spopadi zaradi gospodarskih in političnih problemov, je predsednik Brazilije vojski naročil, da naj se razporedi na mejni zvezni državi Roraima. 

V izjavi za javnost je brazilski predsednik Michel Temer najavil, da bo razporeditev vojske izvedena v torek, in sicer z namenom, da se zagotovi tako varnost Brazilcev kot tudi venezuelskih beguncev, ki se množično valijo na najmanj poseljeni in najrevnejši del Brazilije. Vlada Roraime, najbolj severne brazilske zvezne države, je sicer dolgo pozivala zvezne oblasti, da naj zajezijo migrantski tok, ki je preplavil majhno mesto Pacaraima, ki ima približno 12.000 prebivalcev.
Sredi avgusta, ko je okrog tisoč Venezuelcev spalo na tleh ulic, je prišlo do napada na lokalnega lastnika trgovine, odgovornost pa je bila pripisana prišlekom. Incident je sprožil odpor jeznega lokalnega prebivalstva, pričeli so zažigati lastnino beguncev in metati kamne vanje. Potem ko je bilo izstreljenih več strelov, je bilo več kot 1.200 migrantov prisiljenih prečkati mejo in se vrniti nazaj v Venezuelo.

Brazilska vlada se je na nemire odzvala tako, da je vojake poslala na pomoč lokalnim policistom. Med 29. avgustom in 12. septembrom bodo patruljirali tako na severu kot tudi na vzhodu države ter ob zveznih avtocestah. Po besedah Temerja se je brazilska vlada za ta ukrep odločila v luči prihajajočega intenzivnega toka Venezuelcev, ki se na vsak način želijo prebiti iz države, kjer vladajo visoka brezposelnost, inflacija in pomanjkanje hrane.

Foto: epa

Le 20-30 odstotkov Venezuelcev še vztraja
Brazilske oblasti ocenjujejo, da vsak dan okrog 600-700 Venezuelcev prečka venezuelsko-brazilsko mejo. RT poroča, da se je v zvezni državi Roraima dvignila stopnja kriminala, kar ne čudi, glede na to, da le 20-30 odstotkov Venezuelcev ostaja v Venezueli, preostali pa se selijo v Peru in Čile. Tudi Kolumbija ne ostaja imuna na prihod Venezuelcev, njene oblasti namreč navajajo, da okrog 3.000 Venezuelcev vsak dan prečka mejo, in sicer z namenom, da zaprosijo za začasno prebivališče ali pa se napotijo naprej proti Ekvadorju in Peruju.

Glede na to, da ni videti konca gospodarskim pretresom v državi, sta Peru in Ekvador zaostrila nadzor na meji, pri čemer obe državi zahtevata, da imajo migranti pri sebi veljavne potne liste, ne le osebne izkaznice kot v preteklosti. Temer je napovedal, da bo Brazilija za soočanje s težavo zaprosila za pomoč mednarodno skupnost.

N. Ž.