fbpx

Razmere v Turčiji mirnejše, Slovenci so na varnem

Foto: STA

Razmere v turških mestih so se po neuspešnem poskusu vojaškega udara precej umirile. Streljanja ni več slišati, se pa mnogi sprašujejo, kaj se je pravzaprav zgodilo.  Prav tako so Slovenci v Turčiji so na varnem.

Na ulicah sicer še vedno ostaja precej ljudi, potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan državljane k temu pozval.

Zbegani ljudje
“Vse, kar se je zgodilo, se je zgodilo ponoči. Ljudje so, seveda, nad dogajanjem presenečeni. Nihče ne ve, kdo je to storil in zakaj,” je za rusko tiskovno agencijo Tass dejal turški novinar in politični analitik Hakan Aksaj.

Pojasnil je, da nekateri udar pripisujejo verski opoziciji, spet drugi so prepričani v zrežiranost celotnega dogajanja z namenom okrepitve položaja vladajočih političnih sil.

Slovenci na varnem
Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je dejal, da so vsi Slovenci v Turčiji na varnem in da ne vedo za noben primer, kjer bi bil kdo v težavah, ali bil kakorkoli prizadet v nočnih spopadih.

Foto: STA

Foto: STA

“Prav tako nimamo podatkov, ko bi svojci, ali prijatelji ne mogli vzpostaviti kontakta s svojimi bližnjimi, ki so v Turčiji,” je dejal in dodal, da potnikom svetujejo, da so v kontaktu s svojim letalskim prevoznikom.

Šter ocenjuje, da je to velik napredek od situacije, ko se ni vedelo, ali bo turški letalski prevoznik obnovil polete ali ne.

Kot je pojasnil, se v Turčiji ta čas nahajajo Slovenci, ki čakajo na kakšen tranzit preko turških letališč, ali tam preživljajo dopust oz. so na zasebnem obisku. Zunanje ministrstvo slovenskim državljanom svetuje, da ne naredijo kakšne poteze, ki bi jih dodatno ogrozile, je izpostavil Šter. Na letališču naj po njegovih navedbah preprosto počakajo, ker turški letalski prevoznik Turkish Airlines pospešeno obnavlja svoje lete in obvešča, kdaj polet bo in kje je ciljna destinacija.

Letališče v Istanbulu odprto
Letališče v Istanbulu je po Šterovih besedah sicer odprto, a je zaradi enodnevnega nedelovanja veliko število zaostalih potnikov in poletov, ki jih morajo zdaj različne letalske družbe opraviti.

Problem Slovencev turistov
Šter je opozoril tudi na drugo plat problema, to pa so slovenski državljani, ki čakajo v drugih državah na tranzitni let preko Istanbula, ali pa čakajo v Sloveniji, da bodo lahko preko Istanbula leteli v tretje države.

“Imamo potnike, ki čakajo na Tajvanu, v Hongkongu, na Kitajskem, v Abu Dabiju, katerih cilj ni Istanbul, ampak so v tranzitu. In ti tudi počasi dobivajo obvestila, kdaj bo Turkish Airlines opravil polet, za katerega imajo vozovnico,” je pojasnil Šter.

 Povedal je še, da je bil let v Istanbul zjutraj odpovedan, prav tako je odpovedan večerni let v in iz Istanbula. 

V poskusu vojaškega udara je bilo po zadnjih podatkih oblasti ubitih 104 pučistov ter še 161 ljudi, 1440 ljudi je ranjenih. Prijeli so 2839 pripadnikov vojske. Oblasti naj bi imele razmere pod nadzorom.

I.K., STA