Raznolikost po švedsko: Da bi se prilagodili priseljencem, švedski otroci začeli barvati lase na črno

(Foto: Petter Beckman)

Švedski šolarji v krajih izven Stockholma, ki obiskujejo šole, kjer Švedi niso večina, so si začeli barvati lase na črno, se posluževati tujega slenga in se oblačiti kot otroci priseljencev. S tem naj bi se bolje vklopili v družbo.

“Obstajajo posamezniki z izključno švedskimi starši, a vseeno barvajo lase na črno, se poslužujejo tujega slenga in se oblačijo kakor oni, zato da bi se lažje ujeli v družbi,” je za Stockholm Direkt povedala ena od šolark.

Mladi Švedi so vedno bolj podvrženi situacijam, kjer so manjšina v lastni državi. 18-letni dijak je opisal, kako sta se s sestro počutila v srednji šoli, na kateri prevladujejo priseljenci.

Vsi migranti proti enem Švedu

“Vedno so vsi proti enemu, zato ker sem Šved,” je povedal 18-letni Johan. Pri tem je po poročanju Tribuna izpostavil konstantno posmehovanje imigrantov in žalitve, ki jih je deležen vsakič, ko izrazi zanimanje pri pouku za karkoli povezanega z znanostjo.

Sprva mu je bilo težko, potem se je na vse žalitve enostavno privadil. “Sprva sem se razjezil, želel sem se stepsti. Potem sem se navadil. Lahko rečejo kar želijo, me ponižujejo in jaz jim ne morem vrniti. Nikoli se nisem uspel vklopiti, a sem se naučil živeti s tem sranjem.”

Je kriv rasizem v švedski družbi?

“Nič nimam proti komurkoli kot osebi,” je skoraj z opravičilom začela Johanova leto dni mlajša sestra Lovisa, “a imela sem občutek, da obstajajo tisti, ki na nas bele Švede iz srednjega sloja gledajo z zaničevanjem. Mogoče so nas hoteli kaznovati za rasizem v švedski družbi.”

Svoje so povedali tudi otroci priseljencev, ki menijo, da Švedi ne izpolnjujejo njihovih pričakovanj, iz česar je lahko zaključiti, da oni od domačinov pričakujejo, da se bodo ti prilagodili njim, in ne oni Švedom.

Barvanje las v temnejše odtenke, da bi se izognili poniževanju ali spolnim napadom, na severu Evrope ni nič novega. Že leta 2011 je norveški poslanec Christian Tybring-Gjedde izpostavil tako početje med Norvežankami.

Ivan Šokić

 • McBobo

  Potrebno je izpustiti Breivika iz zapora, da naredi red.

 • Novakec1

  Kdo se komu integrira, ni več vprašanje, ane.

 • Nata

  Da na rit padeš !!

  Saj mi, normalni ljudje že vseskozi pisarimo, kdo se bo integriral !!
  In te silne ,” razgledane ” ljudi , ki še delati ne znajo, vlačijo politiki v EU ??

  KAKŠNA SVEŽA KRI NEKI ??
  Jaz sem s svojim in mojih potomcev genskim zapisom kar zadovoljna. Upam, da tudi večina Slovencev !
  Ne potrebujemo prišlekov, da se jim bomo morali prilagajati !!

 • Nata

  Sem jezna. Moram še čivkati !
  Kaj pa tale Švedska , permisivno vzgojena mularija ve ??

  Krivi so pa njihovi starši. Zaradi polnih riti, so vzgojo svojih otrok popolnoma zavozili !!Pa še pravijo, da svet na mladih stoji ?? Pa ja de! Ravnokar se bo dokončno podrl.
  Hvala Bogu za države, ki vztrajajo na svojem in ne sprejemajo teh hord iz Afrike in Balkana.

 • janko

  Levičarje v Evropi skenslati z vsakršne oblasti! Temeljita lustracija, so smrtna nevarnost evropskim narodom in civilizaciji!

 • slosin

  Švedi, tud jest vas zaničujem, ker ste ene posrane 3,14zde brez hrbtenice….

 • šrauf

  Ja Nova ali ste že slišali za ćapce…in to pri nas?!!!

  • sašo

   Pa ni jih malo, ti so še hujši od čefu.rjev.

 • sašo

  Pravilno, gamad Švedska ki vlači kozojebe na Švedsko, naj propade, to je edinoa njihova pot in izbirajo si jo popolnoma sami . Ne vem kaj mi jokamo za Švedi in ostalimi ki načrtno uvažajo kozojebe ? Mi bi mogli delati tukaj red, pa si ga ne upamo, še Šiško ima samo neke zabavne predstave za medije s katerimi očitno v dogovoru z vlado, odvrača dejanske probleme z ilegalnimi migranti . Po Mariboru se mu šetajo in posedajo in nihče nič, kje ste Varda ?

  • Lustrator

   Zanimivo – pa si le spisal komentar s katerim se lahko strinjam.

 • Lustrator

  Identična anomalija, ko se večina prilagaja manjšini, domačini gostom se že več kot 20 let dogaja tudi v Sloveniji – in to iz leta v leto bolj stopnjevano. Prične se že v osnovni šoli, ko čistokrvni Slovenci s slovenskimi prijatelji zaradi strahu pred agresivnejšimi in invazivnejšimi sošolci prevzamejo ne le njihovo izrazoslovje (vključno seveda s kletvicami), ampak celo osnovne naglase (npr. L in Č) ter glasbo. Naslednja stopnja (konec osnovne šole in srednja šola) Slovenci “asimilirajo” še frizure in način obnašanja in – voila, dobimo vzoren primer raznolike multikulture (v kateri obstane le še ena kultura) in odličen primer integracije (pri kateri se domačini integrirajo med prišleke).

  Grozno pa je, ker se slovenski javnosti več kot očitno to ne zdi niti malo zaskrbljujoče, kljub temu, da smo že tako eni najmanjših narodov v Evropi, ki smo najdlje bojevali za svojo državnost. Še huje – večini slovencljev se ta dva oksimorona “monokulturnost kot plod multikulturnosti” ter “intergracija večine v manjšino” sploh ne zdita protislovna. Komunisti so po 2. svetovni vojni slovenski DNK očitno dodobra očistili vseh zametkov zdrave pameti, da se to dogaja. Kaj pa je pičilo Švede, pa ne vem.

  • slosin

   ….posluš jih na nacionalki….če se le da, naglašujejo po balkansko…manjka samo še to, da bojo naši vrli srboslovci dopustili pri nekaterih besedah, ki se končajo z ‘l’, zamenjati z ‘o’…

   • Lustrator

    Da o komercialnih radijih sploh ne govorimo…

 • Svinsk zrezk

  Potem si ga morjo fantje tud obrezat haha

 • Olga101

  Norostim levičarjev ni konca!

 • xtc

  Tolepočasi in zanesljivo pelje na obračun brez milosti.