Raznolikost v nemških šolah povzroča kaos

Raznolikost nemškim šolam ne prinaša "bogastva", ampak probleme. (Foto: Pixabay)

Ravnateljica ene izmed nemških šol je dejala, da je v njeni šoli kar 23 različnih narodnosti, med učenci pa mnogi sploh ne govorijo nemško. Posledični kaos, ki ga to povzroča, je zdaj viden v celotnem nemškem šolskem sistemu. 

Nemčija je v zadnjih nekaj letih sprejela na milijone migrantov. Posledica tega je nastanek raznolike, večkulturne mase učencev. Vendar pa to ne prinaša resničnih prednosti. Podatki in poročila učiteljev izpostavljajo težave, ki jih prinaša vse večje število tujih učencev. Ravnateljica dveh šol v Chemnitzu, Norma Grube, šolske razmer opisuje kot vse bolj kaotične. Mnogi otroci imajo težave z nemščino, fizično nasilje je nekaj običajnega, na roditeljskih sestankih pa se redno pojavljajo tolmači. Prepričanje, da naj bi večja raznolikost Nemčiji prinesla svetlejšo prihodnost, po prepričanju Grube ne pije vode, poroča Remix News.

Napetosti še dodatno naraščajo ob dejstvu, da so v šolah učenci iz držav, med katerimi obstajajo napetosti, denimo Ukrajine in Rusije. Nespoštovanje do učiteljev se vse bolj stopnjuje, mnogi med njimi pa se takšno “brutalizacijo” šolskega okolja niso zmožni spopasti. Posledica tega so pogoste menjave učiteljev. Na primer v Berlinu je kar 40 odstotkov učencev, katerih materni jezik ni nemščina, v Hamburgu pa ima priseljenske korenine že večina učencev. V Chemnitzu je takšnih polovica. V Splošnem ima migrantske korenine v Nemčiji že 38 odstotkov osnovnošolcev. Levica, vključno s Socialdemokrati (SPD) in Zelenimi pa izvaja pritiskajo, da se letno sprejme pol milijona migrantov.

Domen Mezeg