fbpx

Razočarani borec IS razkril 22 tisoč imen svojih nekdanjih soborcev

Vir: EPA

Zahodne obveščevalne službe so se polastile internih dokumentov Islamske države. Gre za dokumente z osebnimi podatki 22.000 borcev, ki so jih morali oddati, preden so lahko postali državljani IS. Med dokumenti je tudi 16 britanskih državljanov,  od katerih sta dva že umrla v napadu koalicijskih sil z brezpilotnimi letali. 

Do dokumentov se je prvi dokopal Sky News, ki jih je pridobil od razočaranega rekruta IS. Rekrut je prišel do podatkov tako, da jih je ukradel od vodje notranje varnostne službe IS, ki jo zaradi njenih dejanj mnogi že primerjajo z nacističnimi enotami SS, ki so prav tako slovele po svoji brutalnosti. Mož, ki je izdal dokumente, je konvertit, prvotno se je namreč bojeval na strani Free Syrian Army, svobodne sirske vojske. Nad IS naj bi bil med drugim razočaran tudi zaradi tega, ker naj bi se je polastili nekdanji funkcionarji in vojaki stranke Saddama Hussina.

Ko so ga novinarji vprašali, ali lahko pridobljeni podatki pomagajo zrušiti IS, je razočarani borec le pokimal in dejal: “Če bo bog dal.”

Predstavniki britanske obveščevalne službe so svoje odkritje označili za največji obveščevalni preboj v zadnjih nekaj letih, saj bodo s pomočjo teh dokumentov lažje sledili zahodnjakom, ki so se pridružili IS, a se bodo v prihodnosti morda hoteli vrniti domov. Eden izmed takšnih bi lahko bil 26-letni reper Abdel Bary, ki se je IS pridružil leta 2013, poroča Daily Mail.

Dokumenti razkrivajo rekruterje v zahodnih državah
Dokumente so ustvarili uradniki IS, ki intervjujajo prav vsakega potencialnega borca. Vsak, ki se želi pridružiti IS, mora izpolniti dokument s 23 vprašanji. Med drugim mora odgovoriti na običajna vprašanja, kot so: ime, priimek in starost, razkriti pa morajo tudi, kdo je njihov najbližji krvni sorodnik. Za obveščevalce bo najbrž zelo pomemben podatek, kdo je borca priporočil – gre za ljudi, ki delujejo v zahodnih državah, kjer rekrutirajo perspektivne potencialne borce.

Eden izmed dokumentov nosi še posebej zanimivo oznako – “mučenik”. Gre za osebo, ki se je urila in na koncu tudi izvedla samomorilski napad. Dokument napad podrobneje opiše. 

Dokumenti vključujejo tudi podatek o poti oziroma načinu, kako so borci prišli v Sirijo ali Irak, in informacijo, ali je borec še vedno živ, tako da lahko sedaj obveščevalci primerjajo svoje domneve z “uradnimi dokumenti”.

Ž. K.