Razpoloženje v nemškem gospodarstvu navzdol tudi junija, a Šarec-Meščeve vlade to ne skrbi preveč

Foto: epa

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je junija še dodatno poslabšalo, s čimer se nadaljuje negativni trend, ki se je začel avgusta lani. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut Ifo, se je v primerjavi z majem znižal za 0,5 točke, na 97,4 točke. Razlog je občutno slabša ocena glede prihodnjih mesecev. Največje poslabšanje razpoloženja so junija zabeležili v proizvodnem sektorju.

Največje poslabšanje razpoloženja so junija zabeležili v proizvodnem sektorju, kjer se je kazalnik z majskih 3,9 točke znižal na 1,5 točke. Junija lani je bil pri 24,2 točke. Proizvodna podjetja so pesimistična tudi glede prihodnjih mesecev.

V gradbeništvu se je kazalnik znižal s 24,3 na 22,9 točke, slabša so tudi pričakovanja. V storitvenih dejavnostih se je znižal z 21 na 20 točk, vendar ne na račun trenutnih razmer, temveč močno negativnih pričakovanj za prihodnje mesece. Razpoloženje v trgovinskem sektorju se je medtem izboljšalo; kazalnik se je zvišal s 5,4 na 7,9 točke. Podjetja iz tega sektorja, predvsem trgovci na debelo, so optimistična tudi glede preostanka leta.

Ifo raziskavo izvaja na vzorcu približno 9.000 podjetij. Nemčija je ena največjih svetovnih izvoznic, stanje njenega gospodarstva pa mnogi razumejo kot indikator razmer v svetovnem gospodarstvu. V zadnjem času se paradni konj evropskega gospodarstva zaradi povečanih tveganj v globalnem gospodarstvu in trgovinskih trenj sooča z vse več napovedmi nižje gospodarske rasti od predhodnih pričakovanj. Potem ko se je konec lanskega leta komaj izognilo tehnični recesiji, se je nemško gospodarstvo v letošnjem prvem četrtletju sicer vrnilo nazaj na pot rasti. Bruto domači proizvod (BDP) se je med januarjem in koncem marca na četrtletni ravni povečal za 0,4 odstotka. Na letni ravni se je medtem rast upočasnila za 0,8 odstotne točke, na 1,4 odstotka, poroča STA.

C. Š.