Razpoloženje v nemškem gospodarstvu navzdol tudi junija, a Šarec-Meščeve vlade to ne skrbi preveč

Foto: epa

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je junija še dodatno poslabšalo, s čimer se nadaljuje negativni trend, ki se je začel avgusta lani. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut Ifo, se je v primerjavi z majem znižal za 0,5 točke, na 97,4 točke. Razlog je občutno slabša ocena glede prihodnjih mesecev. Največje poslabšanje razpoloženja so junija zabeležili v proizvodnem sektorju.

Največje poslabšanje razpoloženja so junija zabeležili v proizvodnem sektorju, kjer se je kazalnik z majskih 3,9 točke znižal na 1,5 točke. Junija lani je bil pri 24,2 točke. Proizvodna podjetja so pesimistična tudi glede prihodnjih mesecev.

V gradbeništvu se je kazalnik znižal s 24,3 na 22,9 točke, slabša so tudi pričakovanja. V storitvenih dejavnostih se je znižal z 21 na 20 točk, vendar ne na račun trenutnih razmer, temveč močno negativnih pričakovanj za prihodnje mesece. Razpoloženje v trgovinskem sektorju se je medtem izboljšalo; kazalnik se je zvišal s 5,4 na 7,9 točke. Podjetja iz tega sektorja, predvsem trgovci na debelo, so optimistična tudi glede preostanka leta.

Ifo raziskavo izvaja na vzorcu približno 9.000 podjetij. Nemčija je ena največjih svetovnih izvoznic, stanje njenega gospodarstva pa mnogi razumejo kot indikator razmer v svetovnem gospodarstvu. V zadnjem času se paradni konj evropskega gospodarstva zaradi povečanih tveganj v globalnem gospodarstvu in trgovinskih trenj sooča z vse več napovedmi nižje gospodarske rasti od predhodnih pričakovanj. Potem ko se je konec lanskega leta komaj izognilo tehnični recesiji, se je nemško gospodarstvo v letošnjem prvem četrtletju sicer vrnilo nazaj na pot rasti. Bruto domači proizvod (BDP) se je med januarjem in koncem marca na četrtletni ravni povečal za 0,4 odstotka. Na letni ravni se je medtem rast upočasnila za 0,8 odstotne točke, na 1,4 odstotka, poroča STA.

C. Š.

 • althar

  Šarec-Meščeva, hehehe

 • Vojvoda Šarec.

  Negativni trendi so se kazali 2007 po zlomu LB banke. Naš premier pa dopustil talanje kreditov na lepe oći.

  • macon

   Premier nima zveze s kredti na lepe oči, zato je BS. Ta je takrat poročala, da je vse v redu.

   • Vojvoda Šarec.

    Kučan je kriv.

 • stajerc5

  “Nasa” yugomiselna vlada bo pa zapravljala in se bo do zadnjega drzala tistega yugoblabla: Kad se crkava, neka se bar crkne otmeno!

 • Skrajno Desni

  Ne bat bomo kmalu vsi z vlado na čelu na Nemški sociali.

  • xtc

   Saj je tud tam ne bo je Merckelca zrihtala.
   Merckelca je Nemcem ob pomoči SPD nadlege naredila x več škode kot Adolf in to bo kmalu vidno z računi vred.

 • xtc

  Prosite boga ,da v Nemčiji zariba in da se začne tisto kar je nujno,sicer smo ga nadrajsali še huje kot zaradi tega.
  Zlom Nemčije bi pmenil odrešitev za EU saj bo treba rešiti probleme,ki se kopičijo od islamizma,komunizma,ekosocializma,socializma,iztirjenih skupin in skupnosti in nevzdržne sociale,lenobe in še česa.

 • trumpet2018

  ni čudno ,če morajo hraniti cca 5 milijonov ilegalnih musličev in divjakov in severne afrike, vsi pa potencialni teroristi, to je recept za katastrofo, pa še kar gledajo globalistično zločinko Gelo, katera bi že zdavnaj morala biti v zaporu zaradi veleizdaje, uvažanja teroristov, posiljevalcev, kriminalcev, in zaradi delovanja proti lastni državi ( na široko odprte meje, prikrivanje zločinov kij jih izvajajo musliči ……

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!