fbpx

Razsodba nemškega sodišča: Facebook zatira svobodo govora

Facebook s cenzuro svobode govora krši zakon – tako je odločilo nemško sodišče. (Foto: EPA)

Facebook zatira svobodo govora. Tako je v tožbi katoliške založniške hiše proti Facebooku razsodilo odločilo nemško sodišče v Hamburgu.Facebook namerno in serijsko krši zakon. IT gigant omejuje svobodo govora na svojih platformah ne oziraje se na vladavino prava,” je po zmagi povedal odvetnik in zagovornik svobode govora Joachim Steinhöfel. 

Facebook je tožbo izgubil na podlagi cenzure razmeroma nedolžne objave, kritične do nemškega naroda kot takega. Absurdno pri tem je, da je bila objavljena misel Josepha Görresa stara skoraj 200 let. “Ni ga bolj dobrodušnega, a tudi bolj lahkovernega človeka od Nemcev. Nikoli mi ni bilo treba sejati razdora med njimi. Moral sem le razpeti svoje mreže, ti pa so stekli v njih kot sramežljiva divjad. Davili so drug drugega in mislili, da s tem opravljajo svojo dolžnost. Na svetu ni bolj neumnih ljudi. Ne morete si izmisliti dovolj butaste laži, v katero Nemci ne bi verjeli. Na podlagi sloganov so pripravljeni preganjati svoje rojake z večjo zajedljivostjo kot svoje prave sovražnike.”

Kaj točno je zmotilo Facebookove cenzorje, ni jasno. Facebook je zgornjo, sicer kritično in precej grobo objavo preprosto označil kot “sovražni govor“, uporabnika, ki jo je objavil na socialnem omrežju, pa je odstranil. Medtem ko se večina uporabnikov preprosto sprijazni s svojo usodo, pa je odstranjeni uporabnik raje poklical Steinhöfla, pravnega strokovnjaka za obrambo svobode govora, ki je nato na sodišču izbojeval pomembno zmago. Sodišče je naložilo družbi Meta, ki upravlja s Facebookom, Instagramom in drugimi družbami, da objavo vrne na omrežje, oškodovanemu uporabniku pa ponovno pusti uporabljati njihovo storitev.

Hud udarec za Facebook
Strokovnjaki ocenjujejo, da gre za hud udarec Facebooku, ki se že zadnjih nekaj let sooča z obtožbami o kršitvi svobode govora in politični pristranskosti, saj rutinsko (kot je sedaj ugotovilo tudi nemško sodišče) cenzurira konzervativne politične glasove. V imenu Facebooka v Slovenijo to počnejo na fakulteti za družbene vede oz. zloglasnem FDV-ju. Facebook pa ni edini socialni medij, ki evidentno krši zakon na področju svobode govora. Pod hudo kritiko se je znašel tudi Twitter, ki je najverjetneje sistematično prilagodil algoritme, s tem pa oviral rast konzervativnih političnih profilov. Sumi so se potrdili po tem, ko je podjetnik in investitor Elon Musk objavil namero po prevzemu Twitterja. Nakup je sicer pred kratkim padel v vodo.

Andrej Žitnik