fbpx

Realnost negativne demografske slike: Vsak četrti v Nemčiji je migrant, Nemci v Frankfurtu manjšina

Foto: Twitter

Dveletna študija, ki jo je opravil nemški zvezni statistični urad, je razkrila, da se v državi povečuje število migrantov in zmanjšuje število Nemcev, ki umirajo in se selijo iz Nemčije.

Premik v nemški demografski sliki je najbolj opazen v zahodni Nemčiji, kjer otroci priseljencev predstavljajo 42 odstotkov vseh otrok do šestega leta starosti. Podatki iz leta 2018 so po poročanju Voice of Europe razkrili, da se je v zadnjem letu 249 tisoč Nemcev odselilo iz države, medtem ko se jih je v državo vrnilo zgolj 167 tisoč – 82 tisoč Nemcev se je tako iz Nemčije izselilo.

Ta trend se ni spremenil vse od leta 2005 naprej. K upadu števila Nemcev v Nemčiji ravno tako doprinese negativna nataliteta. V zadnjih dveh letih je v državi namreč umrlo pol milijona Nemcev več, kot se jih je rodilo. Ko to združimo s številom Nemcev, ki so zapustili državo, to pomeni 750 tisoč manj Nemcev v državi.

Vsak četrti v Nemčiji migrant
Učinki negativne demografske slike, nizke stopnje rodnosti ter dejstva, da se Nemci izseljujejo, so ravno tako vidni v nekaterih mestih, kot je Frankfurt, kjer so Nemci lansko leto postali manjšinski del prebivalstva. Priseljenci trenutno v Nemčiji predstavljajo 19,3 milijona ljudi, kar pomeni vsakega četrtega prebivalca. Številke imigrantov pa samo naraščajo.

Ivan Šokić