fbpx

Rekord v 21. stoletju – država, ki je sprejela kar 1,6 milijona migrantov

Foto: epa

Konflikt na Bližnjem vzhodu je krivec za enega največjih migrantskih tokov novejše zgodovine. Čeprav je migrantski val predvsem v medijskem svetu v prazničnem času nekoliko potihnil, pa je stanje na terenu povsem drugačno. Celotna Evropa se še vedno sooča z migrantsko krizo, v kateri več sto tisoč ljudi išče boljše življenje.

Združeni narodi so ob tem izdali lestvico držav, ki so v 21. stoletju morale sprejeti največ beguncev in migrantov. Na prvem mestu je prepričljivo Turčija. V svojo državo je bila zaradi konfliktov na Bližnjem vzhodu, predvsem v Siriji, in to zgolj v treh letih primorana sprejeti kar 1,6 milijona beguncev. To je največje število migrantov, ki jih je v tem stoletju sprejela katerakoli država na svetu.

Na drugem mestu je Libanon, ki je v zadnjih treh letih sprejel prav tako ogromno število beguncev. Največji porast sprejetih beguncev v zadnjih letih pa se je zgodil še v Etiopiji, Afganistanu, Iraku, Kamerunu in v Rusiji.

ZDA sprejmejo vsako leto enako število beguncev
Na lestvico tistih, ki še sprejemajo večje število beguncev, spadajo tudi Velika Britanija, Kanada in Združene države Amerike, vendar je v teh državah število sprejetih beguncev skozi leta približno enako. Tako je tudi v Jemnu, Keniji in v Sudanu.

Če bi vse begunce združili v državo, bi bila to 24. največja država na svetu
Ob koncu leta 2014 je bilo na svetu okoli 19,5 milijona beguncev, skupno pa je bilo zaradi konfliktov, nasilja ali kršitev človekovih pravic svoj dom primoranih zapustiti kar 59,5 milijona ljudi. To pomeni, da mora svoje domove dnevno zapustiti 42.500 ljudi. Če bi vse begunce združili v eno državo, bi bila to 24. največja država na svetu, poroča Business insider.

Kar 95 odstotkov vseh sirskih beguncev je izseljenih v sosednje države
Največ – skoraj 4 milijone – beguncev prihaja iz Sirije, sledijo tisti iz Afganistana in Somalije. Iz teh treh držav prihaja več kot polovica vseh svetovnih beguncev. Kar 95 odstotkov vseh sirskih beguncev je izseljenih v sosednje države. Po podatkih Svetovnega ekonomskega foruma pa je več kot polovica beguncev otrok, mlajših od 18 let.

M. G.