fbpx

Religija miru: Pred kratkim spreobrnjeni 22-letni musliman se je s sekiro odpravil nad očeta

(Fotografija je simbolna) Foto: epa

V teh dneh je bilo mogoče na sodišču v Newcastlu slišati, da se je spreobrnjenec v muslimansko vero kar s sekiro v roki napotil do svojega krščansko vzgojenega očeta z namenom, da bi ga soočil z verskimi razlikami, ki so med njima. 

Clayton McKenna je sekiro našel v mamini lopi, jo vzel in se nato 18. julija zjutraj odpravil proti očetovem domu v Južnem Tynesidu. Na sodišču pa je 22-letnik dal več zmedenih in nasprotujočih si razlag o tem, kdaj ga je policija ustavila, med drugim je tudi izjavil, da se je do očeta napotil z namenom, naj pred njim poklekne. To izjavo zdaj zavrača.

Preberite več: Levica in islam sta si podala roke – kultura smrti in religija smrti, skupaj za uničenje zahodne civilizacije

Glede namere je dal nasprotujoče si izjave
McKenna, ki je vse od aretacije dalje preživel čas v priporu, je sprva zatrdil, da je nad očetom nameraval uporabiti silo zaradi njunih različnih verskih prepričanj, nato pa še, da ni želel poškodovati nikogar, sekiro pa naj bi imel s seboj za lastno zaščito. Priznal je sicer krivdo za povzročitev škode na materini lopi, pri njem pa so po navedbah Jihada Watcha našli tudi majhno količino kanabisa.

Sodnica Penny Moreland je 22-letniku dejala, da je bilo videti, da je bil med dejanjem trezen in ni jemal drog. Prav tako je razkrila, da je zdravstveni pregled pokazal, da McKenna ni duševno moten. “Dal je številne izjave, tako na mestu kot tudi kasneje glede tega, kaj je nameraval narediti in kaj ima v mislih. Lahko rečem, da so bile izjave zmedene in medsebojno izključujoče.” 

Morelandova je poudarila, da je bilo v navedenih izjavah možno zaslediti namige, da je nameraval proti svojemu očetu uporabiti silo. “Med vrsto razlogov za svojo namero ste med drugim izpostavili očetovo pripadnost krščanski veri in vašo muslimanski,” je dejala 22-letniku.  Med drugim je izpostavila, da je zaskrbljena zaradi tega, ker ni nobene jasne razlage za tako zmedeni način razmišljanja in grožnje, čeprav se zdi, da so te brez vsebine.

(Clayton McKenna) Foto: Printscreen/YouTube

(Clayton McKenna) Foto: Printscreen/YouTube

Branilec 22-letnika je dejal, da je bil incident posledica zmedenosti
David Comb je v obrambo obtoženega dejal, da je bil McKenna v zadnjem poletju precej zmeden zaradi propadle zveze, izgube službe in preselitve na drugo lokacijo. V muslimansko vero pa naj bi se pred kratkim spreobrnil z namenom, da bi sledil turškemu očimu. Ta naj bi mu pomagal tudi v času, ko se je počutil samega in izgubljenega.

Na sodišču je bilo mogoče slišati, da se McKenna tudi v zaporu udeležuje molitev, njegov branilec pa je povedal, da se je ob srečanju z očetom želel pogovoriti o razlikah, ki so med njima. Med drugim je McKenna nekdaj dni pred dogodkom jemal kokain, v času incidenta pa ni bil pod vplivom substanc.

Sodnica je McKenna obsodila na tri leta družbeno-koristnega dela z zahtevo po rehabilitaciji in nadzoru, poroča Chroniclelive. Če policija ne bi ukrepala tako hitro, bi se stvari lahko končale bistveno hujše kot so se. Ne glede na to, ali je bil mladenič zmeden ali ne, popolnoma nedopustno je, da se je k očetu napotil z morilskim orožjem. Glede na poudarjanje verskih razlik pa lahko sklepamo, da predstavlja potencialnega radikalca, ki bi lahko v naslednjih letih tako ali drugače ogrožal varnost drugih ljudi.

N. Ž.