fbpx

Religija miru: Prisilili so jo v poroko z bratrancem! Ko je po dveh dneh pobegnila, jo je poiskal in jo obglavil!

19-letna iranska obglavljena nevesta, ki jo je družina prisilila v zakonz bratrancem (foto: socialna omrežja, Geller Report, Jihad Watch)

V svetu je še vedno premalo poudarjeno, da v islamskem svetu moški lahko ubije ženo, če sumi ali ugotovi, da mu je bila nezvesta. Prav tako je tudi običajno, da družina žrtve v teh primerih ne zahteva kazni, kar je prav tako v skladu z islamskim pravom. Sicer je v islamskem pravu maščevanje obvezno za vsakogar, ki človeka ubije namerno, a če nekdo ubije svojega otroka, ni deležen nobene kazni.

Muslimani naj bi po ocenah zagrešili kar 91 odstotkov umorov iz časti po svetu. Palestinske oblasti so tako opravičile ali prekinile izrek kazni za umore iz časti. Iračanke so zaprosile, da bi bile kazni za umore iz časti strožje, medtem ko jih sedaj lahko obidejo. V Siriji so ta zakon leta 2009 ukinili, s čimer so omejili dolžino kazni za uboje iz časti, a ima obtoženec še vedno lahko olajševalne okoliščine za strastne in častne zločine. Podobno so storili leta 2003 v Jordaniji, kjer je parlament izglasoval določbo, ki bi zaostrila kazni za uboj iz časti. Islamisti so se takrat pritoževali, da sprememba zakonodaje posega v islamsko tradicijo in uničuje družino in vrednote.

Iranska nevesta je zbežala z drugim moškim nekaj dni po poroki s svojim bratrancem. Ko jo je mož po enem letu našel, jo je obglavil. 19-letnica se je odrekla svojemu možu in mu je po dveh dneh zbežala. 23-letni mož se je v nedeljo predal policiji v Abadanu, medtem ko je po umoru v rokah še vedno držal okrvavljen nož, poroča Jihad Watch.

Vse v skladu z zakonom

Policistom je povedal, da je zaradi nezvestobe obglavil ženo, njeno truplo pa je pustil ob reki Bahmanshit, je poročala iranska televizija. Po iranskem zakonu lahko moški ubije žensko brez kazni, če jo ujame z drugim moškim. Poskus bega mlade žene je odmeval v poročilih, kjer so jo označili kot “pobeglo nevesto”. Uboj iz časti se je zgodil v iranski provinci Khuzestan, kjer so takšni uboji zelo pogosti.

Po mnenju socialnih patologov v omenjenih primerih moški trpijo zaradi fizičnih in duševnih bolezni, saj menijo, da so njihove žene in hčere njihova lastnina. Glavni sodnik v provinci Khuzestan, Abbas Jafari Dolatabadi meni, da gre za resno težavo v provinci, ki je dejansko uzakonjena, saj jim lokalni običaji ubije iz časti dovoljujejo.

“Tako se na žalost v tej provinci uboj iz časti zgodi na zelo tragičen način in družina žrtve običajno ne zahteva kazni morilca,” dodaja. Je pa Svetu varuhov že odobril predlog zakona o zaščiti mladoletnikov, potem ko je bila pred časom umorjena Romina Ashrafi, ki jo je njen oče obglavil v spanju. Sprememba zakona bi lahko bila zelo kompleksna, saj tiskovni predstavnik Sveta varuhov Abassali Kadkhodaei pravi, da enoten zakon ne bo mogel rešiti teh problemov, saj imajo kulturne, socialne in gospodarske korenine.

Sara Kovač