Renzi in Berlusconi si želita nazaj v parlament

Foto: epa

Nekdanji italijanski premier Matteo Renzi, ki je po porazu na decembrskem referendumu o ustavnih spremembah odstopil, želi na prihodnjih volitvah svojo Demokratsko stranko (PD) popeljati do zmage. Za nov mandat na čelu italijanske vlade pa se želi potegovati tudi nekdanji premier Silvio Berlusconi.

Renzi, ki je še vedno na čelu PD, je v intervjuju za rimski časnik La Repubblica dejal, da odstop še vedno boli. Ob tem je razmišljal o popolnem izstopu iz politike, vendar pa se je nato odločil, da se bo zavzel za nov začetek svoje stranke. “Z novimi obrazi želim delati za nov začetek stranke,” je povedal 42-letni nekdanji premier.

Stranko želi okrepiti predvsem na lokalni ravni
Stranko želi s pogledom na parlamentarne volitve okrepiti predvsem na lokalni ravni. Za prednostno nalogo si je zadal boj proti socialni izključenosti in brezposelnosti ter tudi za okrepitev mednarodne konkurenčnosti Italije. Renzi želi s svojo kampanjo premagati gibanje Pet zvezd, ki ga vodi Beppe Grillo. Stranka, ki bi lahko glede na javnomnenjske raziskave na volitvah zmagala, po Renzijevem mnenju ni sposobna sestaviti vlade.

Za premierski položaj pa se je na čelu desnosredinskega zavezništva pripravljen potegovati tudi nekdanji premier Silvio Berlusconi, ki čaka na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice glede njegove pritožbe, v kateri je zahteval umik prepovedi opravljanja javne službe. Odločitev glede te kazni, ki ga je doletela zaradi davčnih goljufij, nekdanji premier pričakuje v prihodnjih tednih. Kot je dejal v intervjuju za italijanski časnik Corriere della Sera, si prizadeva za volitve še pred koncem zakonodajnega obdobja, ki se izteče marca 2018. Po njegovem mnenju mora italijanski parlament čimprej sprejeti novo volilno zakonodajo.

Berlusconi je kritiziral tudi vlado premierja Paola Gentilonija, ki je oblast prevzela pred enim mesecem. Dejal je, da gre zgolj za fotokopijo Renzijeve vlade. “Nimamo nobenega razloga, da bi podpirali to vlado in jo ohranjali pri življenju do konca zakonodajnega obdobja,” je še poudaril Berlusconi.

A. R., STA

 • Nata

  No, sej ? Italijani vlade kar naprej menjavajo, imajo cel kup migrantov, ampak še vseeno nekako rinejo ??
  Kaj pa pri nas ? Figica od fige Pri nas imamo vendar Nove , sveže, neobremenjene, neodvisne obraze !1 Super smo. Predvsem mi, državljani !

  • renee

   Mi pa smo tako pametni ,da nam kr škodje .

   • Nata

    Ja, nam škoduje, vladajoči se pa fino imajo. Zavajajo nas z medsebojnimi zdrahami, medtem pa ” čistijo ” svoj hlev !

 • centurion

  Renzi: ” “Z novimi obrazi želim delati za nov začetek stranke,” je povedal 42-letni nekdanji premier.”

  Pa ta je bil po odstopu v Murglah pri Kučanu na inštrukcijah.
  Ne moreš verjet. Tudi v Italiji levaki želijo barvat volilce z NOVIMI OBRAZI!

  • Franc Šink

   Stranka SDS ni prihajala z novimi obrazi, ampak z starimi izkušenimi mački. In tako je tudi prav. Je vsaj pošteno !!

 • Franc Šink

  Nadela si bosta predlanske pustne maske.

 • renee

  Balle!

  • centurion

   Palle…