Republika Češka bo spremenila svoje ime. Kmalu se ji bo reklo …

Foto: epa

Češki zunanji minister Lubomir Zaoralek je oznanil, da bo Republika Češka (češko: Česka republika), v mednarodni skupnosti znana pod angleškim imenom Czech Republic, vložila prošnjo za spremembo svojega uradnega imena. Tako bi morale vse države uporabljati krajšo verzijo imena, kot jo že uporabljajo Nemci, Čehi in Slovaki. 

Za Slovenijo to ne bo predstavljalo velikih sprememb, saj za državo večinoma že uporabljamo ime Češka. Ni pa tako v vseh državah – v večini je namreč ime države Republika Češka oziroma Češka republika, zaradi česar lahko pride do nesoglasij.

Čehi namreč za svojo državo uporabljajo ime Česka in bodo zdaj pri Organizaciji Združenih narodov vložili zahtevo za uporabo najprimernejšega prevoda v vseh jezikih. Kot je dejal češki zunanji minister Lubomir Zaoralek, pri imenu države ni veliko prostora za alternative. Tako bi se v mednarodni skupnosti Češka v angleščini imenovala Czechia.

”Za državo ni dobro, da nima razjasnjenih lastnih simbolov oziroma da sploh ne more z gotovostjo trditi, kako se imenuje,” je pojasnil Zaoralek, ki bo moral sicer podporo predlogu najprej preveriti med svojimi ministri, poroča nemški Focus.

Predsednik že uporablja to verzijo tudi v angleščini
A kot je pričakovati, bodo predlog podprli. Češki predsednik Miloš Zeman namreč že nekaj let tudi v angleščini uporablja ime Czechia, čeprav le-to uradno še ni spremenjeno. Spremenjeno ime bi uporabljali tako v uradnih zadevah Združenih narodov kot pri športnih in drugih mednarodnih dogodkih.

S spremembo imena bi se naziv države spremenil predvsem v arabščini, kitajščini, angleščini in francoščini. Čehi so prepričani, da bi lahko s tem pripomogli k boljši promociji države in njenih produktov.

M. G.