Republika srbska pripravlja teren za odcepitev od BiH

Foto: STA

V Republiki srbski danes poteka referendum, ali podpirajo, da dan Republike srbske ostane 9. januar. Ta referendum pa naj bi bil zgolj pripravljanje terena na naslednji referendum, ki naj bi odločal, ali si prebivalci Republike srbske želijo, da je RS samostojna država.

Ustavno sodišče v Bosni in Hercegovini je presodilo, da je razpisan referendum neustaven, prav tako pa že nekaj časa opozarjajo, da dan entitete Republike srbske ni v skladu z ustavo BiH. Kljub temu v Republiki srbski 9. januar obeležujejo kot njihov največji praznik, praznovanja pa se je letos udeležil tudi srbski premier Aleksandar Vučić, ki pa je očitno od januarja pa do danes, ko ljudje odhajajo na volišča, obrnil ploščo. Čeprav v Republiki srbski živi pretežno srbsko etnično prebivalstvo krščanske pravoslavne veroizpovedi, je Vučić odrekel podporo referendumu.

RS ima pravico odločati o ključnih zadevah
V nasprotju z Evropsko unijo in ZDA, ki referendumu nasprotujeta, pa ga podpira Rusija, saj so prepričani, da ima Republika srbska pravico odločati o ključnih zadevah. Republika srbska je sicer ena od dveh etničnih entitet, ki je v BiH obstala na podlagi mirovnega sporazuma leta 1995, znanega kot daytonski sporazum in s katerim se je končala vojna na tem območju.

Daytonski sporazum med drugim določa, da umetna tvorba BiH ostane enotna država v svojih dosedanjih mejah in da je sestavljena iz dveh delov: bošnjaško-hrvaške Federacije, ki obsega 51 odstotkov državnega ozemlja, in Republike srbske, ki obsega 49 odstotkov ozemlja. Bosanski Srbi obdržijo tudi Srebrenico in Žepo. Sedaj pa naj bi bila s tem referendumom pod vprašanjem odnos Republike srbske in njihovo spoštovanje avtoritete pravosodnih institucij na državni ravni.

Kljub vsem preprekam referendum vseeno poteka
Prav današnji referendum naj bi ogrozil veljavnost daytonskega sporazuma, pojavljajo pa se celo namigovanja, da naj bi bil ta referendum zgolj pripravljanje terena na referendum o odcepitvi. Republiki srbski očitajo, da bo referendum destabiliziral BiH kot regijo. Vendar pa se je za razpis današnjega referenduma predsednik Republike srbske Milorad Dodik odločil, ko je ustavno sodišče BiH lanskega novembra odločilo, da je praznovanje 9. januarja kot dneva Republike srbske v neskladju z ustavo BiH.

Sodišče sumi, da Republika srbska ta dan praznuje kot spomin na 9. januar 1992, ko je del srbskih poslancev v parlamentu BiH sprejel razglasitev republike srbskega naroda v BiH, ki pa naj bi bila nezakonita in je tudi privedla do vojne. Še več, sodišče trdi, da s tem referendumom kršijo pravice Hrvatov in Bošnjakov v njihovi entiteti. Zaradi teh razlogov je ustavno sodišče pred osmimi dnevi potrdilo odločitev o neustavnosti datuma in razveljavilo odločitev poslancev v Banja Luki o razpisu referenduma. Kljub vsemu se oblasti v Republiki srbski ne pustijo voditi bošnjaškemu sodišču, ki seveda ščiti interese svoje etnične entitete, in referendum vseeno poteka.

M. S.