fbpx

Republikanci in demokrati razglasili dogovor o nadzoru orožja

Ameriški kongres. (Foto: iStock).

Skupini ameriških senatorjev je uspelo doseči medstrankarski dogovor o nadzoru orožja. Sprejeti dogovor je demokratsko-republikanski kompromis, saj vsebuje tako preverjanje kriminalne preteklosti za kupce mlajše od 21 let, kar so zahtevali demokrati, kot tudi investicije v šolsko varnost, kar so zahtevali republikanci. Ameriški predsednik Joe Biden je dogovor komentiral kot korak v pravi smeri, čeprav ne prinaša tega, kar sam meni, da bi bilo potrebno. 

Sporazum poleg preverjanja kriminalne preteklosti prinaša še nekaj dodatnih novosti. Med drugim omogoča zveznim državam, da nevarnim posameznikom lažje onemogočijo posest orožja, investicije v duševno zdravje otrok in družin, povečano varnost za žrtve družinskega nasilja, investicije v zagotavljanje varnosti v šolah ter kazni za ilegalne prekupčevalce z orožjem. Zakon ne prinaša prepovedi prodaje avtomatskega orožja, prav tako ne prinaša zvišanja minimalne starosti za nakup orožja.

Še vedno brez širokega soglasja
Kljub podpori ameriškega predsednika pa še vedno ni jasno, ali bo dogovor tudi izglasovan. Podpreti ga bo moralo 60 senatorjev in senatork, če bodo želeli v senatu “premagati”  napovedan filibuster oz. obstrukcijo. Podporo je zaenkrat napovedalo 10 ključnih republikanskih senatorjev, ni pa še znano, kakšna je podpora demokratskih zakonodajalcev, saj naj bi številni menili, da je dogovor povsem razvodenel.

Andrej Žitnik