Republikanci: Za vsakega migranta naj osebno jamči direktor FBI

Foto: epa

Ameriška demokratska stranka je blokirala predlog zakona, katerega namen je bil onemogočiti sprejemanje migrantov iz Sirije. Demokrati so sicer najprej dejali, da predloga ne bodo blokirali, če se republikanci izjasnijo glede stališč potencialnega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa o prepovedati vstopa muslimanom v ZDA.

Republikanci tega predloga niso sprejeli in demokrati so zakon blokirali. Predsednik Barack Obama je na to odločitev že napovedal veto. Republikanci so prepričani, da je blokada popolnoma neodgovorna, demokrati pa so obtožili republikance, da politizirajo trpljenje ljudi.

Republikanci so želeli zelo zaostriti pogoje za sprejem migrantov
Propadli zakon, ki so ga predlagali republikanci, naj bi močno omejil število migrantov, ki bi jih sprejele ZDA. Po predlogu republikancev bi moral za vsakega migranta posebej osebno jamčiti direktor FBI, minister za domovinsko varnost in nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti. Predlog naj bi zajel vse migrante iz Sirije in Iraka, ki so bili v zadnjih petih letih v obeh državah.

Tudi ko ni treba, se Amerika vrti okoli Trumpa
Republikanec iz Teksasa John Cornyn je demokrate obtožil, da želijo “v senat privleči cirkus iz predsedniške kampanje”. Dick Durbin, demokrat iz Ilinoisa, mu je odgovoril, da je skupaj s kolegi republikanci bežal stran od Trumpovega predloga kot “poparjen maček”. Vodja demokratov v senatu Harry Reid iz Nevade pa je vse republikance začel enačiti s Trumpom.

Malo volitev in veliko hipokrizije
Cirkus okrog volitev pa v kongresu traja že veliko dlje kot sama predsedniška kampanja. Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan iz Wicsonsina je povedal, da so demokrati z blokado tega predloga ogrozili varnost Američanov v času velikih groženj. Isti Ryan je v preteklosti podprl blokado predloga zakona, ki bi terorističnim osumljencem prepovedal nakup orožja.

A. R., STA