Republikanski kandidat, ki je na volišče prijahal na konju, kljub obtožbam le za las izgubil senatorsko mesto

Foto: epa

Po tem, ko je demokratski kandidat za senatorja, Doug Jones, na tesno zmagal v tradicionalno konservativni ameriški zvezni državi Alabama, so številni zlobni jeziki začeli navajati, da poraz republikanskega kandidata Roya Moora pomeni politični udarec za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker je v tej državi prepričljivo premagal demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

Pri tem pa taisti jeziki, ki ne marajo Trumpa, “pozabljajo” omeniti, da republikanska stranka sprva sploh ni podprla kandidature Moora, po tem, ko so izbruhnile obtožbe o spolnem nadlegovanju mladoletnic, a se je ta za podporo Moora naposled le odločila, ko je Trump izjavil, da ima v senatu raje republikanca kot demokrata.

Foto: epa

Jones za oglase na TV-ju porabil 6-krat več kot Moore
Štiri ure po tem, ko so se zaprla volišča, so televizije po napetem spremljanju volilnih izidov Jonsa razglasile za zmagovalca s 50 proti 49 odstotki glasov, na koncu je Jones dobil 49,9-odstotno podporo, Moore pa 48,4-odstotno. Kljub temu, da je Jones, ki je za televizijske oglase porabil 6-krat več denarja kot Moore, zmagal, pa imajo republikanci še vedno glas večine.

Po tem, ko je Washingtone post objavil obtožbe žensk, ki naj bi jih zdaj 70-letni Moore nadlegoval kot mladoletne, ni bilo veliko dvoma o zmagovalcu, a ne glede na obtožbe je treba priznati, da je ta vseeno dobil visok delež glasov. Moore, ki je na volišče prijahal na konju, je bil v Alabami kar dvakrat izvoljen za predsednika vrhovnega sodišča. Po navedbah STA so ga sicer obakrat odstavili, prvič, ko je postavil spomenik desetim božjim zapovedim v avli sodišča, drugič pa zaradi nespoštovanja legalizacije homoseksualnih porok.

N. Ž.