fbpx

Republikanski kandidat za francoskega predsednika je Fillon: “Prekiniti je treba z ‘bednim’ predsedovanjem socialistov”

Francois Fillon, novi republikanski kandidat za francoskega predsednika (Foto: epa).

Na strankarskih volitvah francoskih republikancev je pod geslom ‘Francija hoče resnico in dejanja’ zmagal nekdanji premier Francois Fillon. V drugem krogu volitev je premagal Alaina Juppeja in bo republikance zastopal na predsedniških volitvah aprila v naslednjem letu. Doslej je v prvem krogu republikanskih volitev izločil šest tekmecev, med njimi tudi nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

V  drugem krogu je Fillon prejel skoraj 66,5 odstotka glasov, nekdanji premier Juppe pa 33,5 odstotka, ki je protikandidatu tudi takoj čestital in ga pozval k prizadevanjem za spravo med Francozi. Po napovedih se bo v drugem krogu pomeril z vodjo skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki glede na sedanje raziskave ne more računati na zmago.

Fillon zagovarja tradicionalne vrednote
Fillon  zagovarja družinske vrednote ter nasprotuje pravici istospolnih parov do posvojitve otrok. Obstoječe zakonodaje glede splava ne bo spreminjal, čeprav mu osebno nasprotuje. Glede priseljencev je izjavil, da ne morejo tujci prevzeti dežele, kamor se preseljujejo. Fillon je katoličan, poročen in ima pet otrok. Zahvalil se je vsem, ki so ‘v njem našli tradicionalne francoske vrednote’. Kot oboževalec železne Margaret Thatcher je napovedal, da bo ukinil tudi pol milijona delovnih mest v francoski javni upravi, podaljšal naj bi tudi delovno dobo ter ukinil sedanji 35-urni delovnik

Kaj pa socialistični tabor?
Francoski socialisti bodo imeli primarne volitve januarja, Hollande pa naj bi decembra sporočil, ali se bo potegoval za drugi mandat. Med potencialne kandidate socialistov štejejo sedanjega premierja Manuela Vallsa, medtem ko je nekdanji gospodarski minister Emmanuel Macron že napovedal, da bo kandidiral kot neodvisen kandidat, poroča STA.

Za CNN je Fillon  izjavil, da v volilni kampanji zavrača ‘božična darila, ki nimajo smisla ali pa jih ni mogoče financirati  v državi, ki je najbolj zadolžena med državami razvitega sveta. Široko podporo je po mnenju novinarjev CNN dobil, ker je primerno naslovil različne skupine volivcev: liberalci hočejo nižje davke in manj drago državno upravo, tradicionalno desno krilo volivcev pa naj bi prepričal z zagovarjanjem tradicionalnih vrednot in tudi  vrednot strank, ki hočejo Francijo zaščititi pred poplavo tujcev.

Fillon je v dobrih odnosih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, zato  se zavzema za tesnejše odnose z Moskvo ter poziva k odpravi sankcij EU proti Rusiji. Poudaril pa je, da bo zastopal vse, ‘ki so ponosni na to, da so Francozi’ in da je treba ‘prekiniti z bednim predsedovanjem socialistov’.

A. B.