fbpx

Republikanski senator McCain izgubil bitko z možganskim tumorjem

John McCain (Foto: epa)

V starosti 81 let je v soboto umrl ameriški republikanski senator John McCain, so sporočili iz njegove pisarne. McCain se je od julija lani boril z možganskim tumorjem, v petek pa je sporočil, da se je odločil prekiniti zdravljenje.

“Senator John Sidney McCain III. je umrl 25. avgusta ob 16.28,” so sporočili iz njegove pisarne. “Ko je umrl, so bili z njim njegova soproga Cindy in člani njune družine. Združenim državam Amerike je zvesto služil 60 let,” so dodali.

Eden najvidnejših republikanskih senatorjev je julija lani sporočil, da se bori z agresivno obliko raka na možganih, v petek pa se je odločil, da bo prekinil zdravljenje.

Nikoli mu ni uspelo postati predsednik ZDA
McCain, ki bi prihodnji teden dopolnil 82 let, je bil v času vietnamske vojne vojaški pilot in več let tudi vojni ujetnik. Kot vojni heroj s 17 odlikovanji in človek s pomembnimi sorodstvenimi razmerji je leta 1982 kandidiral na volitvah v zvezni kongres in zmagal, leta 1986 pa je zmagal še na volitvah v zvezni senat.

McCain je dvakrat neuspešno kandidiral tudi za predsednika ZDA. Prvič ga je v boju za predsedniško nominacijo republikanske stranke leta 2000 porazil George Bush mlajši, nato pa leta 2008 na splošnih volitvah po dveh Bushevih mandatih še demokrat Barack Obama.

 

“Moje najgloblje sožalje in spoštovanje družini senatorja Johna McCaina. Naša srca in molitve so z vami,” je sporočil ameriški predsednik Donald Trump.

“Redki med nami so prestali takšno preizkušnjo, kot jo je nekoč John, ali morali pokazati takšen pogum, kot ga je on. Vsi pa si lahko prizadevamo za pogum, da postavimo splošno dobro nad svoje lastno. John nam je pokazal, kaj to pomeni,” je zapisal bivši predsednik ZDA Barack Obama.

“Johnu ni bilo nikoli lahko na njegovi življenjski poti – z žrtvovanjem in trpljenjem je navdihnil druge, da so služili nečemu večjemu od sebe,” je sporočila Sarah Palin, ki je bila McCainova podpredsedniška kandidatka na predsedniških volitvah leta 2008.

“Senator John McCain je menil, da ima vsak državljan odgovornost narediti nekaj za svoboščine, ki nam jih zagotavlja naša ustava. Med junaškim služenjem v mornarici in v 35 letih v kongresu je vsak dan živel po svojem prepričanju,” sta zapisala bivši predsednik ZDA Bill Clinton in bivša državna sekretarka Hillary Clinton.

“Nekatera življenja so tako polna, da si je težko predstavljati, da so se končala. Nekateri glasovi so tako močni, da si je težko misliti, da so utihnili,” je o McCainu dejal bivši predsednik George W. Bush.

“Življenje Johna McCaina je dokaz, da so nekatere resnice brezčasne. Značaj. Pogum. Poštenost. Ponos. Življenje, ki uteleša te resnice, pušča dolgo sled,” je sporočil bivši podpredsednik John Biden.

“John je postavil načela pred politiko. Postavil je državo pred sebe. Bil je eden najpogumnejših mož stoletja. Vedno bo na seznamu najhrabrejših in najzvestejših služabnikov svobode,” je zapisal predsednik predstavniškega doma Paul Ryan.

 

C. Š., STA