Resnica o tem, zakaj so teroristi napadli v Bruslju, prvotni načrt je bil namreč naslednji …

Foto: epa

Teroristi, ki so prejšnji mesec napadli v Bruslju, so načrtovali nove napade v Franciji, a jim je zmanjkalo časa, so sporočile belgijske oblasti, ki so aretirale več oseb, povezanih s terorizmom.

Samomorilski napadalci, ki so 22. marca udarili na bruseljskem letališču in podzemni železnici in ubili 32 ljudi, so načrtovali hujše napade na Francijo, so sporočili z belgijskega tožilstva. Ko so skrajneži ugotovili, da so jim preiskovalci za petami, so hitro spremenili načrte in udarili v Bruslju.

Izjavo so podali samo dan po tem, ko so aretirali Mohameda Abrinija, tretjega napadalca na bruseljsko letališče Zaventem, ki je pobegnil s kraja terorističnega napada, poroča CNN.

Priznal sodelovanje v napadih
Oblasti so potrdile, da je Abrini priznal, da je bil prav on “človek s klobukom”, ki so ga varnostne kamere na letališču Zaventem ujele skupaj s preostalima dvema napadalcema. Obtožili so ga sodelovanja v terorističnih dejavnostih, pri terorističnih umorih in poskusa terorističnega uboja, so dejali na belgijskem tožilstvu. Abrini je bil eden izmed šestih ljudi, ki so jih belgijski policisti prijeli med petkovimi akcijami v Bruslju in je prav tako povezan z lanskimi terorističnimi napadi v Parizu, ko je umrlo 130 ljudi.

Ujeli še enega skrajneža
Z belgijskega tožilstva so sporočili, da jim je prav tako uspelo identificirati še eno osebo, ki je odgovorna za napad na bruseljsko podzemno železnico Maelbeek. Gre za Osamo Krayema, ki mu pravijo tudi Naim al Hamed in so ga varnostne kamere ujele skupaj s samomorilskim napadalcem Khalidom El Bakraouijem. Evropske varnostne agencije verjamejo, da sta Krayem in Hamed pri napadih odigrala glavno vlogo.

Belgija velja za najbolj vročo točka islamskega ekstremizma v  Evropi – od tod odhaja v Sirijo več borcev kot iz katerekoli druge zahodnoevropske države.

M. P.