fbpx

Resolucija Evropskega parlamenta: Vpleteni v umor malteške novinarke morajo pred sodišče

Foto: epa

Evropski parlament je pet let po umoru malteške preiskovalne novinarke Daphne Caruane Galizie pozval, da morajo vsi vpleteni v njen umor pred sodišče. V danes sprejeti resoluciji o vladavini prava na Malti parlament tudi izraža nezadovoljstvo s pomanjkanjem napredka pri pregonu korupcije in pranja denarja, kar je preiskovala umorjena novinarka.

Evroposlanci v resoluciji sicer priznavajo, da je v kazenskih postopkih na Malti prišlo do napredka, ter pozdravljajo javno opravičilo malteškega premierja za pomanjkljivosti, ki bi lahko botrovale umoru novinarke. Ob tem obžalujejo, da so doslej v zvezi z odmevnim umorom na Malti obsodili le tri ljudi, ter vztrajajo, da morajo vsi vpleteni na vseh ravneh priti pred sodišče.

Evropski parlament v resoluciji tudi izraža zaskrbljenost zaradi pomanjkljivega izvrševanja priporočil iz končnega poročila o preiskavi umora kljub vrsti reform. Poslanci so nezadovoljni zaradi pomanjkanja napredka pri pregonu korupcije in pranja denarja na visoki ravni. Skrbi jih tudi neučinkovitost institucij kazenskega pregona in pravosodja vključno z nedavnimi razkritji o neaktivnosti glede evropskega naloga za prijetje, navaja STA.

V resoluciji, za katero je glasovalo 564 evropskih poslancev, 10 jih je bilo proti, 17 pa vzdržanih, izražajo tudi zaskrbljenost zaradi dolžine in neučinkovitosti preiskovalnih in sodnih postopkov, očitkov o pranju denarja in korupciji ter nizkega števila primerov, predanih uradu evropskega javnega tožilca.

Poslanci ob tem pozdravljajo dodatna sredstva za podporo preiskavam, reformo postopka imenovanja sodnikov ter predloge vlade za izboljšanje medijske svobode, so še sporočili iz Evropskega parlamenta.

Sara Kovač