Resolucijo EP o obsodbi Hamasa podprli vsi slovenski evropski poslanci, razen Nemca

Foto: epa

Evropski parlament je v danes sprejeti resoluciji ostro obsodil teroristični napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael, ki mu evropski poslanci priznavajo pravico do samoobrambe v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Za resolucijo so glasovali vsi evropski poslanci, razen Matjaža Nemca iz vrst Socialnih demokratov.

Evroposlanec Matjaž Nemec je svojo odsotnost na glasovanju pojasnil z družinskimi obveznostmi, posledično pa ni bil prisoten na nobenem glasovanju v Strasbourgu. Kot je še poudaril, so njegova stališča glede vprašanj Bližnjega vzhoda “povsem jasna”, in da odločno podpira resolucijo, o kateri je danes glasoval Evropski parlament (tukaj).

V resoluciji, sprejeti s 500 glasovi za, 21 proti in 24 vzdržanimi, so poslanci obsodili napad Hamasa, izrazili podporo Izraelu in njegovim prebivalcem ter poudarili potrebo po “odstranitvi teroristične organizacije Hamas“. Pozvali so še k izpustitvi vseh ugrabljenih talcev. Izraelu priznavajo pravico do samoobrambe v skladu z mednarodnim pravom. “Kot taka morajo biti dejanja Izraela strogo skladna z mednarodnim humanitarnim pravom,” so poudarili.

Opozorili so še na tveganje, da bosta tako Hamasov napad kot Izraelov odziv okrepila spiralo nasilja v regiji. Zaradi tega pozivajo k humanitarni prekinitvi ognja in poudarjajo, da so napadi na civiliste in civilno infrastrukturo resna kršitev mednarodnega prava. Zelo jim je žal za stotine izgubljenih življenj in ranjene v nedavni eksploziji v bolnišnici Al Ahli v Gazi. V resoluciji pozivajo k neodvisni preiskavi, ki naj ugotovi, ali je šlo za nameren napad in vojni zločin. Če bi se to izkazalo za resnično, poslanci pozivajo h kaznovanju odgovornih.

Obenem pa parlament izraža veliko skrb za vse slabše razmere na območju Gaze in poudarja pomen razlikovanja med palestinskim narodom in njihovimi legitimnimi težnjami na eni strani ter teroristično skušino Hamas na drugi. Mednarodno skupnost pozivajo, naj okrepi humanitarno pomoč civilnemu prebivalstvu na območju, Egipt pa, naj sodeluje pri vzpostavitvi humanitarnih koridorjev.

Kljub temu pa pozivajo Evropsko komisijo, naj temeljito preveri vso pomoč, ki jo namenja Palestini in regiji, da bi tako zagotovili, da nobena od sredstev posredno ali neposredno ne financirajo terorizma.

Resolucija obsoja podporo Irana Hamasu in drugim terorističnim skupinam na območju Gaze in ponavlja poziv evropskih poslancev, naj EU na seznam terorističnih skupin vključi iransko revolucionarno gardo ter libanonski Hezbolah. Preiskati je treba tudi vlogo Irana ter držav, kot sta Katar in Rusija, v podpiranju in financiranju terorizma v regiji.

Poslanci izražajo neomajno podporo rešitvi dveh držav za Izrael in Palestino, in sicer na podlagi meja iz leta 1967 in z dvema suverenima, demokratičnima državama, ki bi obstajali druga ob drugi v miru in z Jeruzalemom kot prestolnico obeh držav, navaja STA.

Parlament skrbi še okrepitev antisemitskega govora, zborovanj in napadov na Jude od začetka Hamasovega napada. Evropsko komisijo in države članice poziva k sprejemu ustreznih ukrepov, s katerimi bi zagotovili varnost judovskih državljanov.

Domen Mezeg