Revolucionarna garda v Iranu zatira proteste in obračunava z nasprotniki – je to konec ali šele začetek njihovega boja za svobodo?

Shod podpornikov Iranse oblasti (vir: twitter)

Včeraj so se v Iranu odvijala zborovanja več desettisočglave množice v podporo trenutni oblasti v Iranu. Množice, ki jih je mobiliziral vrhovni vodja ajatola Ali Hamnei, so z vzkliki “Smrt Ameriki!” in “Smrt Izraelu!” izrazili svojo podporo trenutnemu režimu ter obsodili proteste, ki so te dni potekali v mestih po celi državi.

Poveljnik iranske revolucionarne garde Mohamed Ali Džafari je pozno zvečer objavil, da so protivladni protesti po državi končani. “Lahko rečemo, da je danes konec zarote iz 1396,” je povedal v izjavi, v kateri se je nanašal na aktualno leto po iranskem koledarju. Zarotniki so bili prijeti, sledili pa bodo “ostri ukrepi”. V izjavi je Džafari še povedal, da so protestniki skušali ogroziti kulturo, ekonomijo ter varnost islamskega Irana.

Čeprav naj bi po uradnih navedbah Irana šlo za spontane shode v podporo trenutni oblasti v Iranu, naj bi bili politični analitiki prepričani, da gre za izkazovanje moči vrhovnega vodje ajatole Hamneija tako doma kot v tujini. Shod naj bi bil namenjen tako reformistom, ki jih vodi iranski predsednik Hasan Rohani, kakor tudi ZDA, Izraelu ter Savdski Arabiji, ki se aktivno zavzemajo za zlom teokratskega režima v Iranu. Da ima Hamnei vse niti v svojih rokah, naj bi po poročanju Večernjega pričalo tudi dejstvo, da je prejšnje leto prav on imel govor ob obletnici smrti ustanovitelja islamske republike imama Homeinija. Takrat se je zbralo okoli milijon ljudi. Za primerjavo, na govoru iranskega predsednika Rohanija ob obletnici islamske revolucije se je zbrala zgolj desettisočglava množica.

Kaj sledi?
V naslednjih dneh bi lahko prišlo do naslednjih scenarijev. Žoga je v rokah protestnikov. Ti imajo priložnost, da se umaknejo ali da trenutno nastalo situacijo eskalirajo v oborožen upor. V kolikor bi prišlo do eskalacije, bi izgrede brutalno zadušila iranska revolucionarna garda, kakor je to storila že leta 2009. To bi posledično lahko vodilo do odstopa Rohanija z mesta iranskega predsednika in še bolj utrdilo položaj vrhovnega vodje ajatole Hamneija.

Foto: epa

Prvi množični protesti so se začeli januarja 1978, ko je bil šah Reza Pahlavi prisiljen pobegniti iz države zaradi reform, ki so bile namenjene modernizaciji države. Nekaj dni kasneje se je v Iran iz izgnanstva vrnil Homeini, kjer ga je pričakala milijonska množica. Številni so v radikalnemu obratu k islamu videli rešitev za vse tegobe, ki so takrat pestile državo.

Tako v Iranu kot v Venezueli so se protesti začeli zaradi lakote
Ne glede na to, ali si islamski režim zatiska oči pred problemom ali ne, dejstvo je, da se nova generacija Irancev zavzema za ekonomsko stabilnost in individualno svobodo, ti so namreč prejšnji teden na ves glas vzklikali: “Ne želimo islamske republike!” Protesti so se pričeli prejšnji teden, po tem, ko so pričele cene hrane naraščati v nebo, ti pa so kmalu postali več kot le gospodarski protesti. Državljani v vsaj osmih večjih iranskih mestih so kričali: “Smrt Hezbolahu!” in od Teherana med drugim zahtevali, da preneha z aktivnostmi v Siriji in Jemnu.

Foto: epa

Obstaja pet lekcij
Malo je dokazov, ki bi nakazovali, da so protesti organizirani, prav tako pa je težko napovedati, kako dolgo bodo protestniki pritiskali na režim in od njega terjali, da se spremeni. Protestniki bi morali smernice iskati v iranski zaveznici Venezueli, kjer niti leto trajajoči protesti niso zadostovali za odstop socialističnega diktatorja Nicolasa Madura. Protesti v Venezueli so se sicer prav tako pričeli zaradi lakote in kljub temu da jim ni uspelo odstaviti Madura, pa je venezuelskim protestnikom uspelo informirati svet o tem, da so socialisti na oblasti ponovno povzročili veliko humanitarno in politično krizo. Obstaja pet lekcij, ki bi se jih Iranci morali naučiti od Venezuelcev.

   • Mirni in kreativni protesti imajo učinek
    Razlog, zaradi katerega je postalo splošno znano, da Venezuelo pesti lakota in da tam poleg komaj funkcionalnega zdravstvenega sistema vlada politična represija, je iskati v kreativnih in mirnih protestih, s katerimi so Venezuelci izrazili svojo nasprotovanje režimu. Leto 2017 so namreč zaznamovale fotografije, kot je bila ta, na kateri je gol protestnik le z Biblijo v rokah protestiral, v njega pa so bili usmerjeni gumijasti naboji. Očitno pa se tega zavedajo tudi v Iranu, saj so kamere posnele le majhen del protestov, a je vendarle po medmrežju zaokrožila fotografija, na kateri ženska maha s hidžabom na palci.
   • Igra po meri režima privede do upada morale protestnikov
    V diktaturah namreč velja, da s pomočjo dialoga želijo kupiti le na času, da ustavijo intenziteto protestov. V primeru, da bo do tega prišlo v Iranu, je mogoče, da bo sledila ista usoda kot v zaveznici Venezueli, kjer se je opozicijska koalicija pod vodstvom socialistov zapletla v večletna poganja z režimom, ki je preveč pozornosti namenila pogajanju z Madurom, kar je privedlo do odsotnosti konkretnih sprememb v državi.
   • Obveščenost na mednarodni ravni rešuje življenja
    To se je pokazalo na primeru Venezuele, ko so odpeljali Leopolda Lópeza zaradi zdravstvenih težav iz zapora v bolnišnico, zaradi mednarodnih pritiskov so njegovi družini dovolili, da ga v bolnišnici obišče, na koncu pa je bil oddan v hišni pripor. Aretacija drugega opozicijskega voditelja Yona Goicoechea pa se je po 14 mesecih za rešetkami končala celo z izpustitvijo na svobodo. Sicer je res, da ohranjanje pritiska na mednarodni ravni morda ne bo sprožilo željnih sprememb režima, določenim posameznikom pa lahko pomaga preživeti in poskrbi za to, da ti ne bodo pozabljeni.
   • Izberite koherentno ideologijo in se je držite
    Nasprotovanje diktaturi še ne prinese njene zrušitve, namreč za to je potrebna vzpostavitev alternative, ki bo privabila kritično maso ljudi, ki si prizadeva za spremembe. Protestnikom v Venezueli to ni v celoti uspelo, saj je bila opozicija enotna zgolj v nasprotovanju Maduru. Za Iran pa se še ne ve, kdo tam sploh predstavlja opozicijo in če je ta oblikovala vodilno strukturo za izvajanje protestov.
   • Enotno vodstvo predstavlja ključ
    V Venezueli so ideološka odstopanja v opoziciji tista, ki so privedla do nastanka zmede med opozicijskimi voditelji, kar pa je režim Madura s pridom izkoristil v svoj prid. Medtem so se začele ulice prazniti, saj protestniki niso več videli razloga, da tvegajo življenje za opozicijo, ki se preveč ukvarja z lastnimi problemi. Do takšnega stanja pa bi lahko zlahka prišlo tudi v Iranu.

 

Ivan Šokić, Nina Žoher

 • no

  Iran je naslednja SIrija! Žalostno! Za vsem tem stoji ž. izraHell

  • DJURO SUMAR

   Izrael je samo orodje v rokah ZDA.

   • izraelska amerika dela težave

    ZDA je orodje od Ž.

   • hle

    Žal ravno obratno velika Amerika je samo še hlapček v rokah lastnikov dolarja

    • r

     TOČNO.

 • Živela resnica!

  Nekdanji ameriški general na tem videu jasno povedal, da je na koncu za uničenje na vrsti Iran, pred tem pa morajo uničiti Sirijo, Irak, Libijo!!!!!!!!! Tu si poglejte https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

 • Živela resnica!

  Nekdanji ameriški general na tem videu jasno povedal, da je na koncu za
  uničenje na vrsti Iran, pred tem pa morajo uničiti Sirijo, Irak,
  Libijo!!!!!!!! Tu si poglejte
  https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

 • pretepali so jih isto kot so jih v ZDA med protesti

  • cosmosjasnovidec

   Ajd beži kreten zafustriran kdo te pa sploh jemlje resno norec pri komunajzarski buzerantski zalegi.
   Zakaj si raje ne greš pripravljat tvoje buzerantske guzice za vaše skorajšnje snidenje “Buziči made in Slo” ali ti raje bolj odgovarja ko ti jo tvoji tovariši kolegi iz SMC ter ostala balkanska čefutarsko komunajzerska bagra medtem ko jim ga fafaš vsako krat razčesne?
   Razumem,da imaš potem izgovor za čepenje na bolniški vendar ne razumem kako te ni sram vsako krat obiskati zdravniškega osebja da ti jo spet zašije skupaj nesnaga pedrovska.
   Odjebi tja kokodakat na tvojo 24.kurjo zahojeno tam te poslušajo,ker so vsi enako usekani kot ti kozojebec

 • Olga_10

  Islamisti = komunisti = teroristi in kriminalci!

  • mhm, res je, samo poglej koliko držav je napadel Iran v zadnjih 40 letih in koliko so jih napadle ZDA

   • cosmosjasnovidec

    Škoda,da si nepomemben,ker bi v nasprotnem napadli tudi tvojo prazno zahojeno komunajzersko betico.

    • Trol, trol se ukvarja s komentatorjem ne pa s zapisanim.

    • e

     nepomemben si ti

 • xtc

  Z islamisti n komunisti in socialisti je enako oni razumejo le jesik sile in prisile.

  • Iran je mirna država.

 • DJURO SUMAR

  Da bi Iran postal svoboden potrebuje le eno samo stvar, uvedbo katolicizma in problem je rešen.

  • tohuvabohu

   Pa še tebe za dvornega norca.

   • DJURO SUMAR

    To delovno mesto je že zasedeno in ga opravljajo župniki.

    • Leka

     Ja res,točno tako,župniki á la Šumar!

 • ..

  https://www.facebook.com/PureResistance/videos/1560731154011125/

  #IranProtests explained in detail. Why are people protesting? What is all the noise about? What are they chanting and why? The enemies are attempting to misrepresent what’s actually going on inside Iran… But this time, we’re ready for them.

 • Aron

  IRGC je ze sporocila, da je nasilnih protestov konec. Popoln debakl za imperialisticne agitatorje in puciste. Zal mi je edino Irancev, ki so zaradi placancev izgubili pogajalsko izhodisce z vlado, njihove zahteve so bile precej razumne.

 • Artur

  Nova 24Tv vaši idoli izvoznoki “demonkracije” še ne nameravajo odnehat destabilizacije bližnjega vzhoda z novimi žrtvami še ni konec vse bolj so krvoločni kot besni psi . http://www.worldfuturefund.org/Reports/Imperialism/usmurder.html

  • izraelska amerika dela težave

   TAKO JE!

 • soc

  Kar dela ortoislamska revolucionarna garda s protestniki v Iranu danes, bodo delale politično korektne oblasti v rokah podobnih imamov in ajatol v Evropi. Čez dobri dve desetletji… Bebčki levaki bodo zaključili s svobodo razmišljanja le nekaj let za nami, danes še ponosnimi krščanskimi Evropejci.

  Usoda svobodomiselnih iranskih upornikov je žal usoda evropske civilizacije…

  • to in še hujše stvari že počnejo nad ljudmi v Kataloniji, pa so mirno protestirali, niso streljali na policijo, zažigali in uničevali, to in še hujše stvari že počnejo nad protestniki v ZDA, in tako dalje.

   • soc

    Bebčkom tvoje ravni, ki so podobni trem kitajskim opicam, lahko režimski mediji prodajo čisto vse. Vegetiraj torej v miru v svoji omejenosti. Sva kar zaključila. Vale!

    • Ravno režimski mediji, oz. ‘mainstream’ mediji ti prodajajo pravljice, kako je Irak slab, in ga napadejo, kako je Libija slaba, in jo napadejo, kako je Sirija slaba, in vletijo, zdaj kako je Iran … …..lažejo ti.

   • cosmosjasnovidec

    To kar si Katalonska boljševiška levokomunajzerska drhal išče tudi dobi ampak precej premalo.

    • hja, eni zagovarjate nasilje, vemo

 • Caetano

  Dokumentarec o teokratični in šeriatski represiji v Iranu s poudarkom na jihadistični revolucionarni gardi, ki je svojo krvoločnost dokazala tudi tokrat:

  https://www.youtube.com/watch?v=DdsFrwJb8NM

  Podobno kot bi gledal naše Pričevalce.

 • Miran

  Upam da bojo Iranci premagali ameriške ustvarjalce terorizma. Če bi prevratniki uspeli bi dobili nov ISIS tako kot v Libiji, Iraku ali Siriji.

  • p

   BRAVO Miran!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!