Rezultati madžarske družinske politike: Ena redkih držav z več rojstev kot pred desetimi leti

Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán (Foto: epa)

Marsikje po Evropi obstaja prepričanje, da je samo z naseljevanjem tujcev mogoče reševati problematiko upadanja rodnosti. Da ni tako, dokazuje Madžarska s svojim vodenjem družinske politike, ki prinaša porast rojstev v primerjavi z letom 2011. Za madžarsko vlado je namreč družina središče vizije za prihodnost.

V lanskem letu se je v Sloveniji rodilo 17.627 otrok, kar je 1.357 manj v primerjavi z letom 2021 (leta 2011 se je denimo rodilo 21.947 otrok). Število rojstev je torej upadlo za 7 odstotkov.  Leto 2022 se je s tem uvrstilo na 5. mesto med leti z najmanj rojstvi v 101-letni zgodovini, odkar so na voljo podatki o številu živorojenih. Padanje rodnosti pa ne predstavlja težave le pri nas. Denimo v Grčiji je število rojstev z 106.428 v letu 2011 upadlo na 77.106 v lanskem letu, na sosednjem Hrvaškem je v istem obdobju število rojstev z 41.197 padlo na 33,883. Ker je pri reševanju problematike upada rojstev priljubljen ukrep naseljevanja migrantov, Madžarska na drugi strani dokazuje, da je mogoče to doseči tudi drugače. V lanskem letu je namreč zabeležila 88.491 rojstev, kar je več kot leta 2011, ko se je rodilo 88.049 otrok.

Zaradi doslednih ukrepov madžarske vlade v podporo družinam v zadnjih desetih letih se je število otrok, ki jih vzgajajo madžarske družine, vrnilo na raven izpred leta 1995. Stopnja rodnosti v obdobju od januarja do novembra 2022 je znašala 1,59, leta 1995 je ta znašala 1,57. Stopnja rodnosti na Madžarskem je sicer pričela upadati od leta 1979, ko je znašala nad 2. V času spremembe političnega sistema v letih 1989–1990 se je stopnja zmanjšala na 1,8, nato pa je po “kriznem upravljanju” prejšnje leve vlade leta 2008 padla še dlje, na najnižjo vrednost vseh časov – na 1,2, razkriva medij About Hungary. Vlada Viktorja Orbána “močno verjame v družine”, zato je šla v uvedbo številnih shem za pomoč parom, ki želijo vzgajati otroke.

Madžarska se na demografsko krizo odziva z vodenjem družinam prijazne politike. Madžarska vlada je po besedah madžarske predsednice Katalin Novák za sheme v podporo družinam namenila 6 odstotkov državnega BDP. Ključnega pomena je namreč najti načine, kako ljudem, ki vzgajajo otroke, zagotoviti ekonomske ugodnosti.

Ukrepi madžarske vlade vključujejo davčne olajšave za družine z dvema ali več otroki, oprostitev plačevanja dohodnine za matere s štirimi ali več otroki, brezplačno otroško varstvo, prednostna študentska posojila ali hipotekarne ugodnosti za mlade starše. Odkar se je Orbán leta 2010 vrnil na oblast, so se družinske subvencije podvojile. Madžarski premier je prepričan, da mora družinska politika temeljiti na materi, delovanje celotne države pa mora biti družini prijazno. Meni, da je edina prava in izvedljiva rešitev za problematiko upadanja števila prebivalstva ta, da država pomaga pri oblikovanju družin in spodbujanju njihovega napredka. Prepričan je, da bi se v desetih letih rodilo 120 tisoč otrok manj, če ne bi uvedli posebne družinske politike in bi ostalo vse po starem. Meni, da so nekatere civilizacije sposobne same skrbeti za reprodukcijo, Zahod pa ni ena izmed njih. “Preprosto nočejo skrbeti za vzdrževanje,” je kritičen Orbán.

N. Ž.