fbpx

Ribiški inšpektorji kaznovali ribiča iz Bibinj z visoko denarno kaznijo, ker je brez dovoljenja ujel 230-kilogramsko tuno

(vir: eBibinje)

Pred enim mesecem so v Bibinjah na Hrvaškem lokalni ribiči ujeli 2,2 metra dolgo in 230 kilogramov težko tuno. Kot smo poročali, naj bi se riba izgubila v zalivu Jaz, kar so izkoristili lokalni ribiči, ki so po dveh urah napornega boja tuno le premagali. Ribo so razkosali, priredili slavje ter jo razdelili meščanom, saj, kot pravijo, se je “Bog spomnil Bibinjčanov in jim poslal tuno v plitvino”. Nekateri meščani se z ulovom niso strinjali in so se spraševali: “Mar se sme ubiti in razkosati tolikšna tuna sredi ulice brez posebne dovolilnice? Kje je zdaj ribiška inšpekcija?” In kot kaže, so ribiški inšpektorji res vložili prijavo. Tako bo eden izmed ribičev odgovarjal pred zakonom.

Na podlagi objavljenega posnetka, iz katerega je razvidno, da nekaj meščanov sodeluje v lovu gromozanske tune, in na podlagi razgovorov so ribiški inšpektorji potrdili tri kršitve, za katere bo odgovarjal le eden izmed ribičev, kateremu tudi grozi denarna kazen za približno 40 tisoč kun, kar je skoraj 5.500 evrov, piše Morski.hr. Na začetku so zaslišali štiri “osumljene”, katerim je grozila denarna kazen 200 tisoč kun, to je skoraj 27 tisoč evrov.

Po podatkih direktorata za ribolov ministrstva za kmetijstvo so po pregledu v zvezi s športnim ribolovom in rekreacijskim ribolovom ulovljene tune v Bibinjah 15. maja 2018 ribiški inšpektorji ugotovili, da je storilec opravljal športni ribolov tune v času, ko je tak ribolov prepovedan (ulov je dovoljeno od 16. junija do 16. oktobra). Za prekršek je predvidena globa v višini od 5.000 do 30.000 kun (približno od 700 do 4.000 evrov). Prekršena je bila tudi uredba o lovu tune v športnem in rekreacijskem ribolovu v morju, ki se kaznuje v skladu z zakonom o morskem ribištvu brez posebnega dovoljenja, za kar je predvidena globa v višini od 2.000 do 5.000 kun (okoli od 300 do 700 evrov). Z inšpekcijskim nadzorom so tudi ugotovili, da je bil storilec le eden, preostali iz posnetkov pa so na prošnjo storilca le pomagali pri ulovu tune in zato ne bodo kaznovani. Tovrstni primeri, da se velike ribe izgubijo v plitvini, so izjemno redki, so dejali na direktoratu za ribištvo, saj lansko leto niso zabeležili niti enega primera.

A. G.