fbpx

Rishi Sunak novi voditelj Velike Britanije

Britanski premier Rishi Sunak (Foto: EPA-EFE/Mark Marlow)

Penny Mordaunt je izpadla iz tekme za premierko Združenega kraljestva in prepustila zmago Rishiju Sunaku. Sunak bo zamenjal Liz Truss, ki je bila britanska premierka le 44 dni.

Nekdanja obrambna ministrica Penny Mordaunt je odstopila iz tekme za zamenjavo nekdanje britanske premierke Liz Truss in zmago prepustila nekdanjemu finančnemu ministru Rishiju Sunaku.

Mordauntova je bil zadnja ovira pred tem, da Sunak postane naslednji premier Združenega kraljestva, potem ko je nekdanji premier Boris Johnson v nedeljo zvečer izpadel iz tekme. Kandidati so morali zagotoviti 100 podpornikov znotraj torijevske stranke do ponedeljka popoldne, vendar je Mordauntova kampanja uspela zbrati le 90. Sunak jih je imel skoraj 190.

Sunak je svojo kandidaturo za zamenjavo Trussove napovedal v nedeljo in pridobil široko podporo, potem ko je Johnson izpadel iz tekme. “Združeno kraljestvo je odlična država, vendar se soočamo z globoko gospodarsko krizo,” je zapisal Sunak v izjavi. “Zato se potegujem za vodjo konservativne stranke in vašega naslednjega premierja.”

“Na vseh ravneh vlade, ki jo vodim, bodo prisotni integriteta, strokovnost in odgovornost in dan za dnem bom delal, da bom opravil delo,” je dejal v izjavi.

Andrej Žitnik