fbpx

Roka roko umije: Politična aktivistka Jourova spet na pomoč levičarskim kolegom v Sloveniji

Vera Jourova. Vir: EPA

Nedvomno je, da sta levičarski aktivistki Sophie in’t Veld in Vera Joureva, ki sta zaradi evropske koalicijske kombinatorike postali evrokomisarki, veliki zvezdi slovenske leve medijske scene. Odlično sta asistirali pri demonizaciji slovenske desne vlade, tako da sta le nekritično ponavljali laži in enovrstičnice slovenskih aktivistov, ki so se skupaj s petkovimi polikolesarji borili proti Janezu Janši. Zdaj Jourova znova razburja. 

Slovenski mediji poročajo, da komisarka Jourova novinarjem sporoča, da bodo z aktom o svobodi medijev bolje zaščiteni. Njeno sporočilo vsem novinarjem je, da bi bili lahko “v kratkem bolje zaščiteni pred napadi in ovirami”, ki jim onemogočajo svobodno opravljanje dela, je ob predstavitvi predloga akta o svobodi medijev povedala evropska komisarka za vrednote in podpredsednica komisije Vera Jourova. Slovenski mediji dodatno poudarjajo besede Jourove, da omenjeni akt zagotavlja tudi stabilno financiranje javnih medijev, kot je STA, in “dogajanja na RTV”.

Akt o zaščiti novinarjev seveda ne obsega le financiranja javnih medijev, je pa to ključen razlog, zakaj o tem aktu sploh pišejo in ga omenjajo na naslovnicah. Gre za to, da predstavijo celoten akt kot odziv na pravni spor med STA in vladnim UKOM-om med leti 2020 in 2022, čeprav je financiranje javnih medijev minorni del akta, ki se sicer ukvarja predvsem z varnostjo in zaščito novinarjev, med drugim tudi pred tožbami.

Vera Jourova je STA in RTV Slovenija omenila seveda na izključno prošnjo slovenski aktivistov, saj je sama v dveh letih sestankov in pogovorov s prejšnjo vlado večkrat dokazala, da je popolnoma nevedna glede težav slovenskega novinarstva in medijskih družb in da ji niti ni mar, da bi se o zadevi temeljito poučila.

Jourova je bila o dogajanju na STA ustrezno obveščena
Še preden je prejšnja vlada prepustila oblast novi, je dobila poročilo z natančnim popisom pravnega spora med Ukomom in STA, ki ga je v resnici namenoma povzročil bivši direktor Bojan Veselinovič, in ga PR-ovsko uporabljal kot boj proti takratni oblasti. Slišala je, kako prejšnje vodstvo STA vladnemu uradu za komuniciranje ni hotelo predati dokumentacije, na podlagi katere bi lahko bilo ugotovljeno, kakšna sredstva potrebuje STA . Kasneje se je izkazalo, da je to počel tudi zato, ker je vodstvo STA z žegnom desnih vlad več let zlorabljalo zakonodajo (Zakon o STA), ki je agenciji natančno nalagal, kaj je njena javna služba, za katero tudi dobi državna sredstva – a več kot 10 let je STA iste storitve prodajal tudi na trgu in bil tako nezakonito dvakrat financiran.

Z angažiranostjo takratnega direktorja Uroša Urbanije so se zadeve uredile, STA pa danes ravno zato, ker je bil z novim direktorjem bil dosežen nov dogovor (v skladu z zakonom o STA), po katerem STA opravlja še naloge iz opisa svoje javne službe. Vera Jourova pa je to očitno zlorabo starega direktorja razumela kot “vladni pritisk na medije” – razumljivo, poslušala je le slovenske levičarske aktiviste.

Jourova podpira politični prevzem RTV, če ga seveda prevzame levica
Na drugi strani je že pred časom pokazala, da verjame tudi zgodbi, da novo vodstvo RTV Slovenija nad uslužbenci izvaja “pritisk”, čeprav nikoli nihče ne omeni kakšnega konkretnega primera, s katerim bi vodstvo ta pritisk zares izvajalo – ne gre niti za anekdote. Gre le za besede, ki pa so za Jouorovo očitno dovolj. Zato se je povsem politično – gre vendarle za političarko, ki je na isti ideološki liniji kot naši levičarji – odločila postaviti v bran svojim levim političnim kolegom v Sloveniji. Zato med vrsticami obsoja trenutno vodstvo, ki je bilo izvoljeno s 17 let starim zakonom, ki do pred nedavnim ni nikogar motil. Poleg tega je podprla novelo zakona o RTV, ki jo je predlagala Golobova vlada. Ta si z njo želi povsem politično podrediti javni zavod, z obglavljanjem legitimno izvoljenega vodstva in volivce povsem odrezati od odločanja o tem, kdo bo na RTV urejal vsebino, saj bi po novi ureditvi vodenje zavoda prevzele organizacije civilne družbe in javne institucije, ki so vse po vrsti politični sopotniki levih strank. Jourovo to ne moti in je novi zakon označila za napredek, ki bo pripomogel k zaščiti novinarjev.

Zelo jasno je, da se Veri Jourovi slovenske medijske resničnosti ne da razložiti, saj je politična aktivistka, ki tudi sama želi levičarsko hegemonijo na slovenskem javnem zavodu. Prav tako pa STA še vedno zelo rada jemlje kot primer vladnega pritiska na novinarje, čeprav je jasno – in to je gotovo jasno tudi njej – da je Janševa vlada z načelnostjo in sledenjem zakonodaji končno prisilila agencijo, da upošteva zakon o medijih in začne brezplačno nuditi storitve, ki jih je prej še dodatno zaračunavala na trgu. Tako so bili prikrajšani manjši mediji, ki so morali STA plačevati ogromne zneske za dostop do fotografij in videoposnetkov, ki bi jih morala STA po zakonu nuditi brezplačno. A to Veri Jourovi ni pomembno, saj je politična aktivistka. Žalostno je le, da je takšna politična aktivistka evropska komisarka in celo podpredsednica Evropske komisije. Takšna imenovanja povsem zamajajo vero v kredibilnost celotne inštitucije. Skrajno levi politični aktivisti, ki jih v domači državi celo preganjajo zaradi korupcije, pač ne sodijo na tak položaj.

Andrej Žitnik