fbpx

Romana Tomc, evropska komisarka Maryianne Thyssen in predstavniki Evropskega računskega sodišča o zaposlovanju mladih

Romana Tomc. (Foto: Arhiv Nova24TV)

V Evropskem parlamentu je potekala konferenca na temo zaposlovanja mladih v organizaciji Evropskega računskega sodišča. S konferenco so gostje predstavili prve rezultate evalvacije Pobude za zaposlovanje mladih ter Jamstvene sheme za zaposlovanje mladih.

Zaposlovanje mladih je tematika, ki je v zadnjih letih dobila močno politično podporo. Konferenco sta odprla in nagovorila podpredsednik Evropskega parlamenta Pavel Telička in podpredsednik Evropskega Računskega sodišča Klaus-Heiner Lehne.

Svoje poglede so predstavili podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, Evropska komisarka Maryianne ThyssenIliana Ivanova, članica Evropskega računskega sodišča ter med drugimi gosti tudi evropska poslanka Romana Tomc, odgovorna za pripravo implementacijskega poročila Evropske pobude za zaposlovanje mladih.

Evropsko računsko sodišče je v aprilu objavilo posebno poročilo o zaposlovanju mladih, s katerim je dokazalo, da je bilo nekaj napredka sicer  doseženega, vendar kljub temu ne moremo govoriti o uspehu.

Sredi lanskega leta v EU brezposelnih več kot 4 milijona mladih mlajših od 25 let
“Jamstvo EU za mlade, katerega namen je pomagati mladim, ki niso zaposleni, niso vključeni v usposabljanje ali izobraževanje, je doseglo malo napredka in njegovi rezultati ne izpolnjujejo prvotnih pričakovanj. Sredi leta 2016 je bilo še vedno več kot štiri milijone mlajših od 25 let v EU brezposelnih,” je povedala Iliana Ivanova, članica Evropskega računskega sodišča, ki kljub vsemu ostaja optimistična glede reševanja brezposelnosti mladih v prihodnosti.

Foto: iStock

Evropska komisarka Marianne Thyssen je poudarila, da bo Evropska komisija kljub omejenemu dosedanjemu napredku predlagala dodatno finančno spodbudo za Pobudo za zaposlovanje mladih v višini 1 milijarde evrov za obdobje 2017-2020. V svojem govoru je izpostavila pomembnost držav članic, ko gre za vprašanje učinkovitosti in uspešnosti pri premagovanju brezposelnosti mladih: “Poročilo, ki ga je predstavilo Evropsko računsko sodišče kaže, da je uspeh Pobude za zaposlovanje mladih in Jamstvene sheme, seveda v veliki meri odvisen od  nacionalnih ratifikacij. Vse je v rokah nacionalnih, regionalnih in lokalnih nivojev.”

Umetno ustvarjanje delovnih mest na dolgi rok ne rodi sadov
Evropska poslanka Romana Tomc je kot gostja panela izpostavila: “Danes nisem tukaj le kot poslanka Evropskega parlamenta, vendar tudi kot državljanka Slovenije. Bojim se, da kljub temu, da smo dosegli nekaj rezultatov ne moremo govoriti o stroškovni učinkovitosti in znatnemu znižanju brezposelnosti mladih.”

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Naj spomnimo, da je bilo Sloveniji za izvajanje Pobude za zaposlovanje mladih dodeljenih najmanj sredstev od vseh 28 držav članic EU, kljub drugačnemu navajanju ministrice za delo, družino in socialne zadeve dr. Anje Kopač Mrak. Slovenija je za izvajanje Pobude za zaposlovanje mladih dobila 9 milijonov evrov, Španija pa za primerjavo nekaj več kot 910 milijonov.

“Evropski podatki in prve evalvacije niso spodbudni. Pravzaprav nihče ne more zagotoviti, da je minimalno izboljšanje v brezposelnosti mladih odraz teh dveh finančnih programov. Rešitev vidim v pravem ravnovesju med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela. Zato je potrebna reforma šolstva, ki bo omogočila poklice prihodnosti. Gasiti požar ni dovolj, potrebno je razmišljati o teku na dolge proge. Umetno ustvarjanje delovnih mest ne bo odobrilo sadov na dolgi rok, jih pa bo pravi zagon gospodarstva,” je v svojem govoru zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

N. Ž.