Romana Tomc: “Evropska unija se izziva starajoče družbe vse bolj zaveda”

Foto: romanatomc.si

Danes je v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu potekal dialog z evropskimi poslanci, ki ga je organizirala Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Na dialogu je sodelovala tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS), sicer članica odbora za zaposlovanje in socialne zadeve v Evropskem parlamentu, v okviru katerega se s tematiko staranja prebivalstva srečuje na dnevni ravni. “Evropska unija se izzivov starajoče družbe vse bolj zaveda,” je izpostavila v svojem nagovoru in dodala: “To je razvidno tudi iz vedno več sredstev, ki jih namenja za financiranje programov s področja socialne zaščite upokojencev. Številne države to dobro izkoriščajo, gradijo domove za ostarele, izvajajo programe medgeneracijskega sodelovanja in tako dalje. Slovenija, po drugi strani, ima tu še ogromne rezerve. Tako z vidika koriščenja sredstev, kot z vidika implementacije teh programov. Evropska unija ponuja številne ideje, naloga nacionalnih vlad pa je, da te ideje prenese v svoje države.”

Kot konkreten ukrep je izpostavila novo evropsko shemo za pokojninsko varčevanje, ki jo je v lanskem letu predstavila Evropska komisija. “Gre za vseevropski osebni pokojninski produkt, ki bo upokojencem v državah EU ponudil več izbire pri varčevanju za varno starost. Produkt omogoča vplačevanje prispevkov v tretji steber pokojninskega zavarovanja pod enakimi pogoji, ne glede na državo bivanja. V prostovoljnem dodatnem pokojninskem varčevanju danes namreč varčuje manj kot tretjina Evropejcev, kar pa, glede na demografsko sliko Evrope, ni dobra napoved,” je za konec opozorila evropska poslanka Romana Tomc.

D. Č.

 • Egoizem upokojencev

  Bravo evropska unija, ker se zavedate staranje prebivalstva še več vlagajte v upokojence in še manj v mlade, to je rešitev, bravo.

  • O’Brien

   Gerontokracija ubija.

 • xtc

  Žsl NE.
  Zakaj’
  Dokler bo EU z Merckelco i socialisti vbila opice,ki so nekompatibilne z EU vrednotanmi ni nič od tega.
  Treba bo rigorozno menjati oravila igre.

  • O’Brien

   Merkel so porazili v lastni stranki, ne bo več dolgo.

 • Black_hawk

  Vsak ki je izvoljen za evropskega poslanca, je skor isto kot bi zadel na lotu…

  • sodnikisozločinci

   Na lotu ponavadi zadenejo največji majmuni, ko pogledaš evropski parlament vidiš, da so v njem tudi največji majmuni. Že pri rojstvu bi morali ponuditi dojenčku banano in jabolko ter tistemu, ki izbere banano odvzeti volilno pravico.

 • totex39

  Taki varčevalni ukrepi pridejo upoštev takrat ko ti od plače še ne bodo obvezno odtegovali prispevek za pokojnino. EU spet zapleta pokojninski sistem.

 • ozdravljen domobranc

  A ta Tomc je alter-ego Tomičeve ? Samo ne vemo katera je Hyde in katera je Jekyll ?

  • Dragan Krstič

   Ja hebi ga, če človek ki mu mesečno pade v žep nekaj manj kot 10.000.€ gobca o tem da mora človek z 800.-€ plače varčevati za starost. Ti ljudje levi in desni gobcači so skregani z realnostjo.
   Zdravim in sposobnim upokojencem naj država dovol,i posebno tistim z nizkimi pokojninami da se ukvarjajo s tisto dejavnostjo ki jo obvladajo in da jim s tem pokojnina ne bo zmanjšana. To predlaga Alenka Bratušek in se strinjam z njenim predlogom.

 • Mike Zulu

  EU je komunistična diktatura, njihovi poslanci delajo pa sam za svoje riti!

 • Morala

  Zato pa uvaža žrebce!!

 • Jože Kovač

  V prostovoljnem dodatnem pokojninskem varčevanju danes namreč varčuje manj kot tretjina Evropejcev, kar pa, glede na demografsko sliko Evrope, ni dobra napoved,” je za konec opozorila evropska poslanka Romana Tomc

  A je to mogoče opravičeno davkov na kapitalski dobiček? Ker v Sloveniji grozijo, da bodo povišali davke na kapitalski dobiček in vsako varčevanje prinese nek kapitalski dobiček, ali ne gospa, ki je požrla vso pamet? Če pa ne prinese kapitalskega dobička, potem je bolje imeti denar v “štunfu”, da ti ga slučajno ne zasežejo, ko prostovoljni pokojninski sklad propade, saj za vloge v to ne jamči država.

  • večni srb

   To je vse kozlarija, kakšni stebri neki, naši delavčki in kmetavzarji so si lastili celo državo, v katero je 50 let vlagalo 20 milijonov burekov, in, kje so penzije?
   V skladih, na nekih otokih srdi morja, od koder potujejo po celem planetu in rešujejo revščino. Morda jo pravzaprav naredijo, ni jasno, vsekakor naši penzionistični skladi niso naši in niti slučajno ne delajo za nas.
   Kaj bo pa naredila Evropa, če se ne gremo več, morda bodo pobili vse upokojence, ne bi bilo prvič. Sicer bodo morali odvezati mošnje in preliti nekaj tistih številk v državne blagajne, lahko nas financira tudi centralna Evropska banka, bodo pač štancali evre in lizali rit fašistom, ki ne vedo več kam bi s pokradenim denarjem.

   Lažje je spremeniti sistem kot prisiliti ljudi, da morajo trpeti dlje, pa še otroke jim zasužnjijo že ob rojstvu, naj se jebejo ti cigani plemeniti!

 • Dado

  Pozirati zna, floskule deli na vse strani, torej , ZA SDS je vse OK. Gospa narediti bo potrebno kaj, ne pozirat z Janšo……

  • RATATA

   Pozirala ti je tvoja mat u auslogu Amsterdama bizgec

 • večni srb

  Kdo se stara, večina tukaj nas bo živela mogoče 60-70 let, lahko še majn, redki več. Predstavljajte si, da bo kmalu vsega konec, mi pa nismo nikoli videli boljših časov, to je prava tragedija Evrope.
  Prebivalstvo se VEDNO stara, Evropejcev je pol milijarde, hrane pridelamo pa vsi skupaj mogoče za polovico tega, tehnično gledano, je Evropa prenaseljena in obsojena na holomor. Slovenija je čudovit primer nenaravne selekcije, ne pridelamo niti tretjino vsega kar pojemo, pa bi se radi množili kot zajci, kaj bodo pa jedli mladi, mogoče pašto iz ljudi, ker drugega ni.
  Ta gnila fašistična vukojebina ne dovoli živeti niti zdravim, sposobnim in moralnim ljudem, fašisti ja vse uničijo, zastrupijo, zatrejo,… več nas bo, bolj krvava bo perverzna orgija totalitarnega gnoja, za katere smo zgolj risanka.

  Kako to mislite, da se prebivalstvo stara, kdo točno, kako to zgleda, predvsem pa bi rad slišal genija, ki mi bo razložil zakaj je staranje problem, kot da med po milijarde revežev ne bo več otrok. No, to bi pa res rad videl, ne bo otrok, ne bo sužnjev, ne bo vojakov, ne bo fašističnega gnoja.

 • večni srb

  Slovenijo je nemogoče primerjati s tisto tretjino normalnih, razvitih evropskih držav, ki postavljajo natalitetne standarde, to je menda jasno. Pa ni jasno, zarukancem je nemogoče opisati razlike, ki jih debilne statistike seveda ne zajemajo, pa so pojavi več kot očitni in vsem na očeh.
  Za nas velja isto kot za kitajce, odkar se masovno selijo iz rovt v mesta, se življenjska doba povečuje, dlje pa tudi ostanejo zdravi in vitalni, tako da praktično do smrti ni treba nikomur posebej skrbeti za njih, ker je celo mesto itak tesno povezana socialna skupina. V mestih ni strupene plesni, ki povzroča raka, ni težkih kovin in hormonov v vodi, ni stalnih oteklin zaradi oteženega gibanja, vlage in vremena, ni mrčesa in golazni, zato je manj okužb, zdrava, predelana hrana pa je povsod v izobilju. Mesta poganja elektrika, gospodinjske naprave nadomestijo večino človeškega dela,vedno je dovolj dela in ljudi, ki ga iščejo, vedno je kdo na dosegu roke, bolnice in lekarne pa so na vsakem vogalu.
  Večina zahodnega srednjega sloja živi od zapuščine in kapitalskih naložb, katerih obresti s časom le rastejo, zato penzionisti zaslužijo več kot mladi, čeprav nič ne delajo in precej trošijo. Delajo afričani, kitajci, indijanci,… vsi plačujejo za evropske penzioniste, ker uporabljajo tehnologijo in orodja, v katera so evropejci investirali za časa aktivnega življenja.
  Dinamična starost poganja ljudi tam do stotega leta starosti in naprej, nazadnje so trpeli mogoče v rani mladosti, nikoli niso hirali v jugoslaviji in se utapljali v alkoholu ter tobačnem dimu, nikoli se niso pretegnili od dela in kar je najbolj pomembno, nihče jih ni zatiral celo življenje in jim vsak dan pil kri. Na stara leta so lastniki, svetovalci, amaterski ljubitelji, blogerji, zaupniki in svetniki, mešetarji,… nekateri pred smrtjo delajo več kot mladi.

  Poglejmo si še tipičnega slovenskega penzionista, ki si je vse zgradil sam in ob enem podpiral še evropske prašiče, ampak v redu. Socialistični bloki so stokrat preplačani, elektrike imamo toliko, da lahko nuklearka poganja četrt Hrvaške zastonj, voda teče skozi pipe že stoletja, edino hrana je problem, ker jo moramo uvažati, naša pa je vse bolj zanič. Koliko torej stane slovenski penzionist, tistih 600 evrov penzije dobi od dividend, v katere je investiral več kot 40 let, večino itak pokradejo komunistične oligarhije, ki so si čez noč prisvojile fabrike in cela mesta, brez lastnega dela in brez ficka. Ko ne vedo več, če so pravkar prižgali plin ali so ga pozabili ugasniti, jih družine ali socialna, kdor je pač prej, odpeljejo v obližnjega upokojenca, kjer jih čaka postelja, po možnosti skupaj s še eno mumijo v sobi, kot v kakšni kasarni ali v poceni študentskem domu. Če imajo srečo in so sami, porabijo nekaj elektrike za luč, radio in LCD televizor, skuhajo jim liter čaja in pojejo par štručk peciva, vsak teden jim fuknejo še posteljnino in spalno srajco v pralni stroj, razkužijo, posušijo, vrnejo in to je bolj kot ne to. Druga stvar so razne medicinske usluge, ki so lahko karkoli, od brisanja dementne riti, do hranjenja po cevki in servisa umetnih pljuč, ampak taki itak niso dolgo in porabijo še manj, če stroji za vzdrževanje življenja brezhibno delujejo. Vse skupaj stane manj kot pošljemo za pomoč v Afriko, serejo pa kot, da so starčki največje breme za narod, kot bi Hitlerja poslušal.

 • RATATA

  Smo opazili ja, da se “Evropska unija se izziva starajoče družbe vse bolj zaveda”.
  Na široko odpira vrata mladim jihadistom iz BV in Afrike.

 • RATATA

  Je djala butara na RaSlo1, da se epidemija demence hitro širi!
  Daj je demenca nalezljiva še nisem slišal in ne verjamem.
  To, da jo pa kak “izumitelj”, še posebno če je farmacevt ali pa biokemik lahko povzroči in globalno širi,
  si pa lahko enostavno predstavljam, ker poznam lastnike in njih namene pa sploh.

 • garfi

  Tomčeva naj se zaveda, da €U ni več Evropa
  če se bodo šli še naprej sorosov gLobaLizem
  se bomo reševali tako kot iz totalitarne jugoslavije z vojno

 • Lipe

  Važno je da Tomčeva vleče dobro plačo in nič drugega.

 • sodnikisozločinci

  Ta država ima dovolj denarja da barva kolesarske steze, postavlja ulične svetilke na deset metrov razdalje v ulice brez nočnega prometa, plačuje za oskrbo migrantov in organizacij, ki se s tem ukvarjajo… podeljuje državljanstva kosovarjem in ostalim jugosom po kratkem postopku in jim s tem omogoča, da v Slovenijo pripeljejo vso žlahto, ki potem živi na socialni podpori, za katero je tudi vedno dovolj denarja… Kaj pa mi Slovenci? Reveži z 800 evri plače naj bi varčevali za starost? Jebi se ti Romana Tomc in kompletna EU! Država ima dovolj denarja, da plača vso oskrbo upokojencev in domove za starejše, če pa država ne more, mora dati denar EU – če ga da za migrante ga mora dati tudi za upokojence.Drugače pa naj EU crkne in to čim prej tem boljše!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!