fbpx

Romana Tomc: “Mladi potrebujejo državo, v kateri bodo s svojo prihodnostjo upravljali sami”

Evropska poslanka Romana Tomc.

Dvanajsti avgust je po vsem svetu dan, namenjen mladim. Združeni narodi so namreč pred 18 leti ta dan razglasili za mednarodni dan mladih, namen obeležitve pa je spodbuditi aktivno razpravljanje o žgočih vprašanjih, ki se nanašajo na ta del populacije. Življenje mladih je danes precej drugačno kot je bilo, zato je prav, da se opozarja na njihovo čedalje pomembnejšo vlogo v družbi.

Vsakdan mladih je danes zaznamovan z drugačnim načinom življenja, kot so ga bili navajeni včasih. A kljub temu ostajajo ustrezna zaposlitev, stanovanje, ustvarjanje in skrb za družino osnovne prioritete in skrbi. Največ za to lahko seveda mladi naredijo sami, vendar pa jim mora, kolikor se le da, pri tem pomagati tudi država.

Evropska poslanka Romana Tomc se v Evropskem parlamentu veliko ukvarja s problematiko mladih, predvsem s problematiko zaposlovanja in sociale: “V Sloveniji je za pomoč otrokom in mladim veliko finančnih vzpodbud, od otroških dodatkov in brezplačnega šolstva, do štipendij in subvencioniranja za prve zaposlitve. Kljub temu pa veliko mladih odhaja v tujino, saj menijo, da v Sloveniji nimajo prihodnosti. Ob tem se moramo vprašati, zakaj je temu tako?”

Mladi hočejo korenite spremembe 
V državi, kjer mladi ne vidijo svoje prihodnosti, je nekaj zelo narobe, v Sloveniji na tem področju potrebujemo korenite spremembe. To ne pomeni nujno še več denarja za socialne pomoči in nadomestila za brezposelne, temveč zagotavljanje zdravega okolja, kjer mladi vidijo priložnosti in izzive za svoj osebni ter poklicni razvoj. “Mladi ne potrebujejo države, ki jim naroča, kaj naj naredijo, da bodo pridobili državno pomoč. Potrebujejo državo, kjer bodo čutili, da je prihodnost v njihovih rokah in da lahko v to prihodnost gledajo z optimizmom,” zaključuje Romana Tomc.

C. Š.