fbpx

Romana Tomc: Nikoli več se ne sme zgoditi, da bi moral zdravnik izbrati, kdo bo živel ali umrl. Zdravje državljanov je na prvem mestu!

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Osebni arhiv)

“Evropa ima dovolj velik potencial, da se lahko uspešno spopade s katerokoli zdravstveno krizo s tem, da okrepi zdravstveni sektor, da bo ta bolj odporen in vzdržen,” poudarja evropska poslanka Romana Tomc in ob tem dodaja, da se nikoli več ne sme zgoditi, da bi moral zdravnik izbrati, kdo bo živel ali umrl, ker bolnišnica nima kapacitet ali sredstev, da bi pomagala vsem.

Danes evropski poslanci razpravljajo o Programu za ukrepe Unije na področju zdravja za obdobje 2021–2027 (EU4Health). Pandemija COVID-19 je pokazala, da Evropa ni bila sposobna obvladati resne zdravstvene krize. V prvem valu pandemije nam je poleg zdravnikov, medicinskih sester in zdravstvenega osebja primanjkovalo tudi zdravil in medicinske opreme.

Čeprav ostajajo države EU odgovorne za večino delov svoje zdravstvene politike, lahko Evropska unija v okviru svojih obstoječih pristojnosti naredi veliko več. Vse napore in oblikovanje politik je potrebno usmeriti v pospešitev proizvodnje zdravil v EU, saj je nujno, da trg na tem področju postane bolj konkurenčen, EU pa neodvisna od uvoza. S tem so povezana tudi sredstva programa EU4Health, ki jih države že lahko koristijo. Evropska komisija program nadgrajuje z določitvijo novih prednostnih nalog in povečanjem proračuna, ki po pogajanjih z Evropskim parlamentom in državami članicami sedaj znaša 5,1 milijarde evrov.

Zdravje državljanov mora biti vedno na prvem mestu
“Z dodatnimi sredstvi želimo nadgraditi zdravstvene sisteme v državah članicah, usposobiti več zdravstvenega osebja, spodbujati medicinsko odličnost, zmanjšati zdravstvene neenakosti po vsej Evropi, podpreti digitalizacijo v zdravstvenem sektorju, financirati prednostni načrt za boj proti raku in proizvodnjo zdravil vrniti v Evropo. Želimo si, da bi bila Evropa zdravstveno neodvisna. Denar ne more kupiti zdravja, lahko pa pri tem pomaga. V ELS želimo ohraniti ta ambiciozen proračun, namenjen zdravju državljanov, ki mora biti vedno na prvem mestu,” je zaključila Romana Tomc.

Sara Kovač