fbpx

Romana Tomc: “Odločna in nepopustljiva izhodišča za pogajanja o brexitu”

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Poslanci Evropskega parlamenta so na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o vsebini in poteku pogajanj ter izhodu Velike Britanije iz EU. Razprava je odgovor na britansko sprožitev 50. člena Lizbonske pogodbe, s čimer je Velika Britanija prejšnji teden, devet mesecev po referendumu, na katerem je 51,9 % volivcev glasovalo za izstop iz EU, uradno začela s postopkom za izstop.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu zasedanja izpostavila: “Velika Britanija se je odločila za izstop iz EU. Ali je to zgodovinska napaka ali ne, bo pokazal čas. Vsekakor pa bodo posledice velike za obe strani. Vezi med EU in Veliko Britanijo so zelo prepletene, zato bo razdruževalni proces naporen. Menim, da bosta izgubili obe strani in v pogajanjih je treba poiskati rešitve, ki bodo povzročile čim manj škode.”

Obe strani bosta zaradi izstopa na slabšem
Večina evropskih poslancev je v razpravi poudarila, da nobena od strani ne bo imela od izstopa koristi, pač pa ravno nasprotno. Vsi delijo zaskrbljenost glede standarda na Otoku, predvsem pa glede zaposlitev Britancev v EU in evropskih državljanov v Veliki Britaniji. Vsi poudarjajo, da morajo biti pogajanja odločna, hitra in pregledna. Zaključek pogajanj je predviden v dveh letih.

“Z brexitom se podira tudi dosedanji notranji trg EU. Nedopustno bi bilo, če bi imela država, ki ni članica EU, enake pogoje za sodelovanje na notranjem trgu kot država članica. Izstop iz EU Veliko Britanijo odvezuje mnogo obveznosti, tudi plačevanje v proračun, vendar na drugi strani pomeni tudi nezmožnost koriščenja privilegijev, ki jih nudi EU,” je izpostavila evropska poslanka Romana Tomc.

Velika Britanija je že zelo intenzivno začela s pripravami na izstop, tudi s pogovori z vsako posamezno članico posebej. Razprave o postopku izstopa pa bodo zagotovo potekale tudi na vseh mesečnih agendah zasedanja Evropskega parlamenta. “Nujno je, da smo na te pogovore dobro pripravljeni. Že samo organizacijsko bo brexit pustil posledice. Kako bo s prebivalci Unije v Veliki Britaniji in obratno? Kaj bo z agencijami, ki imajo sedež v Veliki Britaniji? To je le nekaj pomembnih vprašanj, ki bodo odpirala številne polemike. Brexit je trenutek streznitve za vse nas v Evropski uniji. Je resen opomin, da Evropska unija, takšna kot jo imamo danes, ni sama po sebi umevna. Je pa tudi priložnost za refleksijo in za novi začetek,” je zaključila Tomčeva.