fbpx

Romuni bodo v soboto in nedeljo na referendumu odločali o novi definiciji družine med moškim in žensko

Foto: iStock

Romuni bodo ta konec tedna na referendumu odločali, ali naj se definicijo družine v ustavi omeji na poročene heteroseksualne pare. Referendum je bil sklican na pobudo Koalicije za družino in drugih organizacij, ki so blizu romunski pravoslavni cerkvi.

Predlagatelji referenduma se zavzemajo, da bi v ustavo zapisali, da zakon skleneta moški in ženska. V ustavi trenutno piše samo, da zakon skleneta “zakonca”. Poroke istospolnih parov v Romuniji niso dovoljene.

Za zaščito svetega daru življenja
Vlada je odločila, da bo referendum potekal dva dneva, v soboto in nedeljo, s čimer želi zagotoviti višjo udeležbo. Glasovanja se lahko udeleži 18,9 milijona Romunov, za veljavnost referenduma pa je potrebna vsaj 30-odstotna udeležba.

Romunski patriarh je nedavno pozval volivce, naj gredo na volišča ter opravijo “domoljubno dejanje” z zaščito “svetega daru življenja”, še poroča STA.

Amnesty International, ki jo financira Soros, želela referendum ustaviti
Romunski poslanci so predlog referenduma potrdili z veliko večino in razpisali referendum s tem vprašanjem. To pa je zmotilo Amnesty International, ki je nameraval izpodbijati izpeljavo referenduma na romunskem ustavnem sodišču, da bi preprečili Romunom, da sami odločajo o svoji prihodnosti in definiciji poroke. S tem se Amnesty International, ki je mednarodna nevladna organizacija, vpleta v politično in demokratično voljo Romunov, saj jim želi vsiliti svoje arbitrarne in subjektivne definicije ter jim tako diktirati, kako naj živijo v svoji državi.

C. Š.