fbpx

Romuni množično protestirajo proti pokvarjeni socialistični vladi, zadnjo noč ranjenih več kot 450 ljudi

Foto: epa

Na množičnih protestih proti socialistični romunski vladi v Bukarešti so v petek zvečer izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, v katerih je bilo po navedbah romunskih medijev ranjenih najmanj 452 ljudi, med njimi najmanj 65 huje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec, 30 so jih aretirali. Protivladni protesti v Romuniji trajajo že več mesecev. Organizatorji protestov so za danes že napovedali nove shode, saj se ne bodo pustili ustrahovati.

Protesti proti levi vladi so v petek potekali v več romunskih mestih, med njimi številni izseljenci. Protestirali so, ker je vlada pod vodstvom socialdemokratov po njihovem oslabila boj proti korupciji.

Najbolj množični so bili protesti v Bukarešti, kjer se je na ulicah zbralo najmanj 100 tisoč ljudi. Nekateri protestniki so metali steklenice in tlakovce, policija pa je uporabila solzivec in vodni top. Kot izgovor za nasilje je policija izkoristila nekaj deset huliganov domnevno bukareškega nogometnega kluba Ultras, ki so se pomešali med protestnike. Policija pa jih niti ni poskusila osamiti, ampak je izkoristila njihovo agresivno obnašanje, da se je lotila vseh protestnikov in jih skušala razpoditi. Skupina ljudi je skušala vdreti v vladno poslopje, a jih je policija zadržala. Po navedbah romunskih medijev je bilo ranjenih 452 ljudi. Reševalci pa so po poročanju britanskega BBC sporočili, da je zdravniško pomoč potrebovalo okoli sto ljudi. O protestih so poročali tudi iz mest Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov in Temišvar.

Množica protestnikov v Bukarešti. (Foto: epa)

Vladajoči socialisti ščitijo koruptivno elito
Opozicija je danes že zahtevala odstop notranje ministrice Carmen Dan in vodstva policije. Policija je po njihovih besedah “vojni stroj”, ki se je lotil pretežno mirnih protestnikov, je dejal vodja liberalcev Ludovic Orban.

Protivladni protesti v Romuniji trajajo že več mesecev. Protestniki vladi očitajo, da s spreminjanjem zakonodaje vse bolj slabi boj proti korupciji ter ovira delo tožilcev, poroča STA. V začetku julija je romunski predsednik Klaus Iohannis na zahtevo ustavnega sodišča odstavil vodjo specializiranega urada tožilstva za boj proti korupciji Lauro Codruto Kövesi, ki je pred roko pravice v zadnjih letih privedla kar nekaj pomembnih uradnikov.

Liviu Dragnea (foto: epa)

K odstavitvi je pozival predvsem predsednik vladajočih socialdemokratov (PSD) Liviu Dragnea, ki zaradi pravnomočne obsodbe sam ne sme vladati, proti njemu pa trenutno potekata še dve sojenji zaradi korupcije.

C. Š.