fbpx

Romunija se upira Bruslju, zahteva konec dvojnih standardov v prehrani

Foto: iStock.

Romunija poziva Bruselj, naj se odzove na dvojne standarde v prehranski industriji, ki prodaja izdelke različnim kakovosti, glede na to, ali bo izdelek končal na policah v državah Vzhodne ali Zahodne Evrope. Nedavna raziskava je namreč ugotovila, da devet od devetindvajsetih izdelkov istih blagovnih znamk, ki se prodajajo v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, niso enaki tistim, ki končajo v Romuniji. Zahtevam se pridružuje tudi Slovaška.

Vsi omenjeni deveti izdelki, pri katerih so ugotovili razliko v kakovosti, so sicer primerni za uživanje. Evropska zakonodaja prav tako dovoljuje prakso dvojnih standardov, vse dokler so sestavine določenega proizvoda jasno navedene. A predstavniki Višegrajske četverice, ki vključuje Slovaško, Češko, Madžarsko in Poljsko, menijo, da podjetja v prehranski industriji izkoriščajo pravno luknjo za prodajo živil z manj kakovostnimi sestavinami v države Vzhodne Evrope, poroča Ekspress.

Foto: iStock.

Slovaški premier Robert Fico, ki zastopa celotno Višegrajsko četverico, naj bi to pereče vprašanje obravnaval jutri skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerom in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Že v začetku letošnjega leta je bolgarski kmetijski minister jasno razglasil, da je prodaja istih izdelkov z drugačno kakovostjo na skupnem evropskem trgu, nesprejemljiva. Njegov češki kolega pa je dvojne standarde zahodnih in vzhodnih trgov ponazoril kar na primeru ledenega čaja. “Embalaža na steklenicah je identična. Videti je isto na Češkem in v Nemčiji. Toda češki izdelek ima 40 odstotkov manj naravnega izvlečka čaja in bil je dražji kot nemški.”

BBC medtem poroča, da se češke družine odpravljajo na tedenske nakupe kar v Nemčijo in druge zahodne države po izdelke, ki so cenejši in hkrati kakovostnejši. “Včasih se mi zdi, da smo kot smetnjak za proizvajalce – kar ostane, pošljejo na Češko,” je povedala Sara Zedinkova za BBC.

U. V.