fbpx

Romunija tik pred najpomembnejšim referendumom

Fotografija je simbolična (foto: iStock).

Romunska demokracija je v akciji. Neverjetni trije milijoni romunskih državljanov so podpisali peticijo, ustavno sodišče pa je soglasno odločilo, da je predlog veljaven. Predlog sedaj potuje v parlament, Romune pa kakor kaže čaka eden najpomembnejših referendumov.

Dejstvo, da živi na svetu samo dva milijona Slovencev in kar 20 miljonov Romunov, kakor kaže ni naključje. Če bodo Romuni na referendumu zaščitili še zakonsko zvezo moža in žene pa se jim tudi v prihodnosti ni bati za rodnost in obstoj naroda.

Zakonska zveza med moškim in žensko je temelj naravne družine, ki omogoča možnost za rojevanje otrok. Do sedaj so imeli Romuni v členu, ki opredeljuje družino in zakonsko zvezo zapisano, da družina temelji na svobodni privolitvi zakoncev v zakonski zvezi ter omogoča njihovo polno enakost, kakor tudi pravice in dolžnosti staršev, da zagotovijo vzgojo, izobraževanje in usposabljanje svojih otrok. Nov predlog je, da se beseda “zakonca” zamenja z besedno zvezo “en moški in ena ženska”.

Bo v romunski ustavi zapisano, da je zakon zveza med enim moškim in eno žensko?
Pred Romuni je referendum na katerem bodo odločali o svoji prihodnosti; o prihodnosti svojih družin in otrok. Organizacija CitizenGo, ki je znana po svojih človekoljubnih akcijah in zbiranju podpisov na spletu, si tudi tokrat prizadeva podpreti vrednote, ki so vsem ljudem na svetu skupne: ljubezen, varnost, zaupanje. S peticijo se skušajo v prvi vrsti najprej zahvaliti romunskemu ustavnemu sodišču za izjemno opravljeno delo, saj se zavedajo, da v nekaterih državah – tudi v Sloveniji – podobne pobude naletijo na vrsto ovir, ki jih morajo vedno znova premagati državljani sami, z močno voljo, trudom in vztrajnostjo.

Foto: iStock

Foto: iStock

Drugi cilj peticije pa je namenjen spodbudi romunskega parlamenta, da razpiše referendum, na katerem bodo lahko državljani demokratično odločali o svoji prihodnosti. Kako se bodo odzvali romunski politiki bo znano po poletnih počitnicah. Glede na tri milijone podpisov pobude pa je volja Romunov jasna. Če Romuniji referendum uspe, bo ta država postala dober zgled ne samo zrele demokracije, ampak predvsem zdrave pameti.

Vesna Vilčnik